Povestiri aproape adevărate: Revelionul, Primăria şi cele 2,6 miliarde lei dispărute

Ziariştii lui nea Cornel au început să întrebe unde s-au volatilizat cele 2,6 miliarde lei vechi virate de Primăria Focşani către Ansamblul «Ţara Vrancei» pentru organizarea parangheliei de Revelion. Chestie serioasă, scandal de scandal, abordare subţirică. Din articolele ai senzaţia că nu este interes să se afle ce s-a întâmplat cu banii, cât să-l facă să dea nasol pe primarul Didi Bacinschi. Din motive, evident, electorale. Poate şi pentru că se ştie că, deja, că banii sunt în conturile organizatorului Radu Fornea. Ca să aibă ce cheltui în excursia din America.

Scurtă istorie romanţată

O investigaţie jurnalistică despre dispariția celor 2,6 miliarde ar trebui să înceapă de la viceprimarul Bogdan Matişan. V-amintiți cum, întrebat de ce Primăria a contribuit cu atâta bănet la organizarea revelionului, a dat-o în aroganţe. Cum că banii ăia pun în valoare Piața Unirii modernizată.

El este cel ce a propus spre aprobare, în Consiliul Local, alocarea sumei respective: „Solicităm diminuarea cu suma de 260.000 lei de la Capitolul combustibil şi transferarea ei către «Ţara Vrancei», suma fiind necesară pentru organizarea în parteneriat cu CJ Vrancea a Revelionului”.

Asta după ce Consiliul Județean anunțase că va plăti, pentru același eveniment, 5,4 miliarde lei.

Mass-media s-a scandalizat, atunci, pe bună dreptate, că la Focșani urma să se organizeze cel mai scump spectacol de Revelion din ţară. Nu mai puțin de 8 miliarde de lei. Așa se face că Marian Oprişan, din proprie iniţiativă sau îndemnat de alţii, a făcut un pas înapoi. A redus alocarea CJ la jumătate și, ca să se scoată, a prezentat şi un deviz de cheltuieli care pica fix pe jumătate din cele 5,4 miliarde.

Situația părea sub control.

Nimeni n-a mai întrebat de cele 2,6 miliarde date de Primărie via «Ţara Vrancei». Până de curând…

Ce nu aţi citit în presă

Combinaţia, nu cred că se îndoieşte cineva, a fost pusă la cale într-un birou din sediul Consiliului Judeţean, ca să nu zicem al PSD, ca parte a operaţiunii „Bani pentru partid”. Şi un pic de para’ndărăt.

«Ţara Vrancei» a primit leuții și, aproape sigur, i-a transferat firmei lui Radu Fornea. A primit, în schimb, aproape la fel de sigur, o factură pentru „servicii organizare spectacole”. Fără alte amănunte sau hârtii justificative.

Cum, la final, Oprișan s-a spălat pe mâini, folosind devizul pe post de săpun, și le-a arătat, publicului, curate, măgăreața a picat pe cei de la «Țara Vrancei». Care trebuie să explice pe ce au cheltuit banii.

Va ieși sau nu va ieși scandal?

Privind retrospectiv, oricine îşi dă seama că Didi Bacinschi, vulpoi bătrân, a mirosit că treaba cu cele 2,6 miliarde ar putea să se încheie prost. Așa că l-a lăsat pe Matişan s-o execute. Imberb, cu minte scurtă, acesta s-a aruncat fără să întrebe cine, ce, cât, de ce și, mai ales, care este pedeapsa. Ori, măcar, cam cât i-ar lua un avocat bun.

Acum, când băieții și fetele lui nea Cornel au început să facă valuri, Bacinschi face pe niznaiul. Cum face și la comunicatele ori declarațiile de presă semnate de ministrul Răzvan Mustea și subprefectul Dragoș Mircea. Tace, trăgând de timp în speranța că ziariștii, plictisiți să tot fie ignorați, vor uita și vor căuta alte subiecte. Dar și ca să-și acopere mai tânărul coleg.

După cum se vede scandalul încă dospeşte.

Va deveni interesant dacă vor începe și alții, să zicem, de la Curtea de Conturi sau de la DNA, să iscodească. Atunci, cu siguranță, toți vor începe să vorbească. Iar ițele afacerii, puse cap la cap, se vor descurca precum ghemul Ariadnei, din povestea cu Tezeu și Minotaurul, în labirint.
http://www.saptamanalulroze.ro/

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.