Proiect pentru protejarea mediului în pădurea Cenaru și la Reghiu

În perioada 15.06.2013-15.12.2015 , Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea implementează proiectul „Imbunătăţirea managementului Siturilor de Interes Comunitar ROSCI0026 Cenaru si ROSCI0216 Reghiu Scruntaru”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin programul POS Mediu 2007-2013 axa Prioritară 4 .
În Europa, biodiversitatea se află sub amenințare: multe dintre speciile indigene de animale din Europa sunt în pericol. În jur de 800 de specii de plante din Europa sunt în pericol de dispariție globală și majoritatea stocurilor de pește se află sub limitele de siguranță. Dacă dispar, este pentru totdeauna – pierderea este ireversibilă. Există multe motive pentru a acționa acum în vederea stopării pierderii biodiversității. Avem datoria morală de a avea grijă de planetă pentru generațiile viitoare. Natura ne oferă relaxare, plăcere și inspirație. “Serviciile ecosistemice” generează aer curat, apă, alimente, medicamente și materii prime vitale pentru sănătatea noastră și pentru calitatea vieții. Iar mediul natural oferă locuri de muncă pentru nenumărați europeni, prin agricultură, turism, pescuit și multe alte ocupații.
Pe teritoriul unei Uniuni Europene cu 27 de state din care si Romania face parte au fost identificate 9 regiuni biogeografice. Intre tarile membre si candidate la UE, Romania detine cea mai mare diversitate biogeografica. Pe teritoriul Romaniei se gasesc 5 regiuni biogeografice: continentala (cea mai comuna), alpina (in tarile cu zone montane), panonica (se gaseste in Ungaria si tarile vecine), pontica (doar in Romania si Bulgaria), stepica (doar in Romania). De mentionat ca pe teritoriul Romaniei se afla peste jumatate din suprafata Muntilor Carpati, cei mai extinsi si mai salbatici munti din Europa, identificati ca una dintre cele mai importante ecoregiuni la nivel global, ce gazduieste aproape jumatate din populatia de carnivore mari a Europei (urs, lup, rasi).
Acest proiect a reprezentat o prima etapa in imbunatatirea managementului Siturilor de Interes Comunitar ROSCI0026 Cenaru /Rezervatia naturala 2.815. Pădurea Cenaru si ROSCI0216 Reghiu Scruntar /Rezervatia naturala 2.820 Pădurea Reghiu – Scruntaru prin elaborarea planurilor de management integrat pentru ariile naturale protejate si dezvoltarea unei atitudine favorabile a populaţiei locale faţă de activitatea de protejare a diversitatii biologice şi a conceptului de dezvoltare durabila in situri Natura 2000 . Va fi necesar sa se identifice surse de finanţare pentru aplicare tuturor masurilor de management identificate pentru următorii 5 ani. De asemenea este necesar ca odată cu dezvoltare capacitaţii de administrare a acestor arii protejate sa se poată identifica si aplica un set de masuri minime de conservare pentru menţinerea statutului de conservare a speciilor si habitatelor de interes conservativ.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.