Direcția de Cultură cere reabilitarea Gării Mărășești!!!

Consilierii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea au aplicat proprietarului monumentului istoric – Compania naţională de Căi Ferate S.A. – sucursala CF Galaţi – sancţiunea avertismentului, impunând proprietarului ca, în termen de 90 de zile să depună la sediul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea documentaţia necesară obţinerii avizului Ministerului Culturii în vederea efectuării lucrărilor de reabilitare a monumentului istoric.

În vederea îndeplinirii atribuţiilor stabilite prin Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, consilierii din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea s-au deplasat, în data de 04.12.2015, în oraşul Mărăşeşti, județul Vrancea, în vederea constatării stării de conservare a monumentului istoric cod LMI VN-II-m-B-06518 Gara Mărăşeşti, situat pe str. Doinei, nr.1, județul Vrancea.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că monumentul istoric se afla într-o avansată stare de degradare, necesitând lucrări urgente de cosolidare şi restaurare.
Atât la exterior cât şi la interior, monumentul istoric prezenta fisuri ale zidăriei şi tencuială căzută cauzate de infiltraţii; tâmplărie degradată; pe alocuri, geamurile lipseau; din cauza degradărilor tâmplăriei, unele uşi și ferestre nu se închideau corespunzător, iar altele nu mai sunt funcţionale; în unele corpuri ale clădirii sistemul de iluminat este defect. Din cauza acoperişului degradat, în unele corpuri s-a constatat pătrunderea masivă a apei în zidărie, ceea ce a determinat căderea plafonului. Totodată, s-a putut observa că sistemul pluvial era incomplet, pe alocuri, jgheaburile şi burlanele fiind desprinse sau lipsind în totalitate.
Având în vedere neregulile constatate, care reprezintă un real pericol atât pentru angajaţi şi călători, cât și în contextul celebrării centenarului luptelor din Primul Război Mondial, unde Gara Mărășești a ocupat un loc principal, consilierii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea au aplicat proprietarului monumentului istoric – Compania naţională de Căi Ferate S.A. – sucursala CF Galaţi – sancţiunea avertismentului, impunând proprietarului ca, în termen de 90 de zile să depună la sediul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea documentaţia necesară obţinerii avizului Ministerului Culturii în vederea efectuării lucrărilor de reabilitare a monumentului istoric. De asemenea, s-a impus proprietarului ca, în termen de 45 de zile de la încheierea procesului-verbal de constatare a contravenţiei, să depună la sediul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, dovada începerii întocmirii documentaţiei.
Totodată, i s-a atras atenţia proprietarului că neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice atrage răspunderea contravenţională.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.