„Coşul de solidaritate“, aprobat de Guvern

* Pensionarii vor ăutea cumpăra la preţ redus făină, zahăr, ulei, mălai şi orez, dar şi alte produse alimentare cu termen lung de valabilitate *Lista acestora din urmă va fi stabilită de Consiliul Județean *

Guvernul a aprobat ieri, prin hotărîre, programul denumit „Coşul de solidaritate“, prin care se urmăreşte vînzarea de produse alimentare la un preţ redus pentru pensionari, au declarat surse oficiale. Proiectul de act normativ prevede că produsele alimentare pe care Guvernul vrea să le vîndă pensionarilor la preţ redus vor fi livrate acestora, săptămînal, prin firme special înfiinţate de către autorităţile locale, care vor cumpăra alimentele prin licitaţie şi vor percepe un adaos comercial care să acopere cheltuielile aferente. În „coşul de solidaritate“ pentru pensionari vor fi incluse produse precum făină, zahăr, ulei, mălai şi orez, dar şi alte produse alimentare cu termen lung de valabilitate, stabilite de consiliul judeţean.

* Alimentele, cumpărate prin licitaţie *

Actul normativ stabileşte că, pentru implementarea programului, consiliile judeţene şi consiliile locale pot înfiinţa societăţi comerciale ori pot extinde obiectul de activitate al societăţilor existente, pentru derularea activităţilor de comerţ cu produse alimentare de bază exclusiv către pensionari. „Societăţile comerciale înfiinţate de consiliile judeţene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ori al căror obiect de activitate a fost extins, achiziţionează prin licitaţie publică alimentele de bază destinate vînzării către societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau al căror obiect de activitate a fost extins, din respectivul judeţ, sau după caz, direct către pensionari. Societăţile vor practica un adaos comercial care să asigure acoperirea cheltuielilor ocazionate de realizarea acestei activităţi“, se spune în document. În proiect se susţinea în continuare că, din punct de vedere economic, programul nu implică un efort bugetar suplimentar, nefiind acordate subvenţii sau sprijin financiar, şi nu există un impact negativ asupra încasărilor de TVA, fără să fie însă explicat de unde provin fondurile care vor fi utilizate pentru cumpărarea prin licitaţie a alimentelor.

* Consiliul judeţean vor stabili beneficiarii *

În cazul în care într-o unitate administrativ-teritorială din judeţ nu funcţionează o societate comercială înfiinţată de către consiliul local, societatea comercială a consiliului judeţean poate hotărî deschiderea unui punct de vînzare direct către pensionari în respectiva unitate administrativ-teritorială. Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale va pune la dispoziţie, în limita spaţiilor disponibile şi contra cost, spaţii pentru depozitarea alimentelor de bază. Tariful de depozitare va fi stabilit prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor. Cantităţile de produse alimentare de bază care pot fi achiziţionate lunar de fiecare pensionar prin intermediul acestui program vor fi stabilite la rîndul lor prin ordin comun al ministrului Administraţiei şi Internelor şi al ministrului Sănătăţii. Regulamentul de organizare a vînzării produselor alimentare de bază către pensionari, modul de identificare a persoanelor beneficiare, precum şi modul de aplicare vor fi stabilite prin hotărîre a consiliului judeţean, respectiv a Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.