Programul „Fiecare copil contează” – lansat de Salvaţi Copiii România în parteneriat cu GSK România şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii – schimbă vieţile copiilor şi mamelor din familiile defavorizate * Proiectul se desfăşoară în judeţele Vrancea, Dâmboviţa, Caraş-Severin şi Braşov şi are ca obiectiv reducerea mortalităţii infantile, în condiţiile în care România are cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din rândul statelor membre ale Uniunii Europene
Organizaţia Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) România şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, a demarat la finalul anului 2010 proiectul “Fiecare copil contează”, care are ca obiectiv reducerea mortalităţii în rândul copiilor cu vârste de sub cinci ani, precum şi sprijinirea mamelor acestora. În primele trei luni de desfăşurare a programului, în perioada cuprinsă între ianuarie şi martie 2011, au fost incluşi în program 260 de copii cu vârste de până la 5 ani, precum şi 87 de mame şi 85 de viitoare mame, din familii defavorizate.
„Copiii şi mamele care trăiesc în codiţii precare, fără acces la servicii medicale de calitate, se află într-un pericol real de îmbolnăvire din cauza condiţiilor igienico-sanitare în care trăiesc şi a alimentaţiei deficitare. Deşi în unele cazuri s-a observat că părinţii merg la medic, în general acest lucru se întâmplă foarte târziu, iar viaţa copiilor este pusă în pericol. Este nevoie de o atenţie specială pentru aceste familii – de cele mai multe ori vorbim despre familii nelegitime, cu mame minore”, declară Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii România. În acest sens, au fost luate şi primele măsuri: beneficiarii proiectului au primit materiale igienico-sanitare, vitamina C şi vitamina D3, precum şi sirop de tuse, iar necesarul vizează produse de bază, precum scutece, lapte praf, termometre, antitermice, îmbrăcăminte şi alimente, potrivit analizelor desfăşurate la nivel local de către echipele organizaţiei. Activitatea de identificare a persoanelor care au nevoie de ajutor prin programul „Fiecare copil contează” va continua pentru ca un număr cât mai mare de familii defavorizate din zonele selectate pentru acest prim an pilot al proiectului – judeţele Vrancea, Dâmboviţa, Caraş-Severin şi Braşov – să poată beneficia de ajutor. Proiectul vizează informarea şi educarea viitoarelor mame cu privire la sarcină şi la îngrijirea copilului, precum şi acordarea de ajutor imediat familiilor defavorizate, prin oferirea de alimente, îmbrăcăminte, vitamine, materiale igienico-sanitare şi altele. Campania include şi o componentă de informare şi educare a principalilor actori sociali despre modul în care pot aceştia influenţa scăderea ratei mortalităţii infantile, aflată acum la cote dramatice.