* 22 Septembrie este – ZIUA EUROPEANĂ FĂRĂ AUTOVEHICULE *
Între 16 şi 22 septembrie 2011, Săptămâna mobilităţii europene reprezintă oportunitatea autorităţilor locale europene de a introduce şi de a promova măsuri durabile de transport şi de a invita cetăţenii lor să încerce sa utilizeze alte variante la utilizarea propiilor autovehicule. Săptămâna culminează cu acţiunea În oraş fără maşina mea!, eveniment ce poate duce la realizarea uneia sau mai multor zone exclusiv pentru pietoni, biciclişti şi transport public pentru o zi întreagă.
În data de 16.09.2011 , ora 13, Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, în colaborare cu Colegiul Economic “M.Kogalniceanu” Focșani, organizează o masă rotundă cu elevii pe tema “Mobilitate alternativă”.
La nivelul orașelor din județul Vrancea se vor desfășura următoarele activități:
Municipiul Focșani
- 17.09.2011 “În oraş fără maşina mea va fi inchis Bulevardul Unirii Intre intersectia cu strada Stefan cel Mare si strada Unirea Principatelor. Aceasta portiune va fi destinata pietonilor
- Îmbunătăţirea reţelei de biciclete (crearea de piste noi, renovare extensie, etc semnalizare)
- Elaborarea si distribuirea de materiale educationale
Municipiul Adjud
- 16 septembrie 2011, ora 10 – “Ciclismul nu polueaza”- Scoala “Mihail Armencea” Adjud
- 22 septembrie 2011 de la 10 – ,, Start! Pe termen lung pentru un viitor verde “- Scoala. 2 Adjud
- 17 şi 18 septembrie 2011 22 – 12 – întreruperea traficului pe Strada “Libertatii” între Casa de Cultură şi Cinema
- 19 şi 20 septembrie 2011 22 – ora 12 – întreruperea traficului pe strada “1 Mai”
- Elaborarea si distribuirea de materiale educationale
Dorim sa felicitam pe aceasta cale cele 2 orase din judetul nostru care , prin organizarea activitatilor si inscrierea lor pe site-ul oficial al manifestarii , s-au alaturat celorlalte orase din Uniunea Europeana care vor desfasura activitati pentru celebrarea acestor doua evenimente , 16-22 Septembrie 2007 – Saptamana Mobilitatii Europene si 22 Septembrie – Ziua Europeană Fără Autovehicule , demonstrand astfel interesul acordat protejarii mediului inconjurator .
Obiectivul general al campaniei Săptămâna Mobilităţii Europene este de a încuraja conştientizarea publicului cu privire la necesitatea de a acţiona împotriva poluării cauzate de creşterea traficului motorizat în mediul urban. De fapt, ea nu este doar o chestiune de combatere a poluării atmosferice sau de zgomot, ci de asemenea, de îmbunătăţire a calităţii vieţii în mediul urban.
Prima data ziua fara transport s-a petrecut in timpul “saptamanii transportului verde” in Bath in 1995; apoi in 1997 a fost organizat aceasta zi la nivel national in Marea Britanie. In Franta “In Town, Without My Car!” s-a nascut in 1997 in orasul La Rochelle si repede s-a raspandit in toata tara. Alte tari au copiat aceasta actiune si acum sunt intruniti sub drapelul “European Car Free Day”.
Concentrându-se pe mobilitatea alternativă, a X-a ediţie a Săptămânii Europene A Mobilităţii, cea din 2011, derulată sub sloganul Mobilitate alternativă, doreşte să sprijine tranziţia către un sistem de transport eficient din punct de vedere al resurselor, prin promovarea modalităţilor eficiente şi curate. Prin evitarea, schimbarea şi îmbunătăţirea transportului la nivel local, oraşele europene pot îmbunătăţi echilibrul energetic şi performanţele de mediu ale sistemului de transport şi, în acelaşi timp pot face viaţa urbană sănătoasă, mai sigură şi mai plăcută.
În 2010, un număr record de 2221 oraşe, reprezentând aproximativ 227 milioane cetăţeni europeni, s-au înregistrat oficial pentru campanie. Un total de 7506 de măsuri au fost puse în aplicare ca măsuri permanente, în principal, concentrându-se asupra infrastructurii pentru ciclism şi mersul pe jos, trafic calmant, îmbunătăţirea accesibilităţii de transport şi sensibilizarea cu privire la comportamentul de turism durabil.
Este o oportunitate pentru toate oraşele participante şi pentru celelalte oraşe pentru a arăta cât de mult îi privesc problemele de mediu. Operaţiunea le va permite să se exprime în această privinţă şi, în acelaşi timp oferă cetăţenilor posibilitatea de a-şi arăta sprijinul lor, interesul lor şi implicarea în luarea unor măsuri pentru o mai bună calitate a vieţii în mediul urban.