16 septembrie – Ziua Internațională a stratului de Ozon

În fiecare an , la 16 septembrie se celebrează ZIUA INTERNAŢIONALĂ A STRATULUI DE OZON  .

Cu Rezolutia nr. 49/114 din 19 ianuarie 1995 , Adunarea Generala ONU a declarat  oficial “ Ziua internationala a protectiei stratului de ozon  “ , care se celebreaza la 16 septembrie a fiecarui an , pentru marcarea adoptarii Protocolului de la Montreal . Este o ocazie de a aduce in constiinta publica pericolul pe care il reprezinta pentru viata de pe Terra distrugerea stratului de ozon stratosferic de catre emisiile de substante chimice de natura antropica si de a sensibiliza populatia cu privire la necesitatea protejarii acestuia“, ne-a declarat Paul Giurcă, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Vrancea.

Modificarile esentiale ale climei la nivel planetar din prima parte la secolului XX , au determinat ample cercetari stiintifice ale stratosferei si troposferei. In anii ‘60,  in urma cercetarilor amanuntite ale oamenilor de stiinta s-a constatat reducerea stratului de ozon , cea mai alarmanta fiind observata deasupra zonelor polare .  In ultimii ani sa observat o reducere a grosimii stratului de ozon si deasupra Europei cu circa 5- 7%  si cu 5-18% deasupra Statelor Unite.

Aceasta reducere a stratului de ozon a aparut odata cu intensificarea activitatilor industriale generatoare de compusi chimici emisi in atmosfera ( monoxid de carbon , bioxid de carbon, metan , oxizi de azot , produsi clorurati  etc) , substante care reactioneaza cu ozonul si-l distrug , anulandu-i functia protectoare.   Deasemenea , cresterea consumului de carburanti , arderea combustibililor fosili in industria energetica, utilizarea freonilor ca agenti de racire sau propulsanti pentru spray-uri a accelerat aceasta degradare a stratului de ozon. In acelasi timp, se intensifica efectul de sera cu implicatii grave asupra climei , favorizand aparitia unor fenomene naturale extreme cum ar fi furtunile tropicale puternice ,seceta, inundatii etc. S-a constatat ca acesta  reducere a stratului de ozon a dus la o crestere alarmanta a cazurilor de  cancer de  piele ,cataracte , scaderea imunitatii organismelor.

In fata sumbrei evidente privind impactul daunator al modificarii stratului de ozon asupra sanatatii umane si mediului inconjurator , oamenii de stiinta au atras atentia asupra masurilor urgente ce trebuie luate la nivel mondial. Asfel , la 22 martie 1985 un grup de tari industrializate au adoptat Conventia de la Viena privind protectia stratului de ozon. In ziua de 16 septembrie 1987 s-a semnat Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon , cu amendamentul adoptat la Londra la 27-29 iunie 1990.

Prin Legea nr. 84/1993, România aderă la Convenţia privind protecţia stratului de ozon, adoptată la Viena, la 22.03.1985 şi la Protocolul privind substanţele care epuizează stratul de ozon, adoptat la Montreal la 16.09.1987 şi acceptă Amendamentul la Protocolul de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon, adoptat la cea de-a doua reuniune a părţilor de la Londra, din 27-29 iunie 1990, începand cu 26 februarie 2001.

In data de 16.09.2011, Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea , in colaborare cu Colegiul Economic “M.Kogalniceanu” Focsani , organizeaza o masa rotunda cu elevii pe tema Sa protejam stratul de ozon” .

Efectele distrugerii stratului de ozon

* scaderea eficacitatii sistemului imunitar, cu aparitia infectiilor, a cancerului de piele, a cataractelor si a orbirii;
* arsuri grave a zonelor expuse la soare
* reducerea culturilor si implicit a cantitatii de hrana, ca urmare a micsorarii frunzelor la plante;
* distrugerea vietii marine, a planctonului – plante si animale microscopice care traiesc in suspensie aproape de suprafata apei cu care se hranesc animalele marine afectand implicit si hrana omului prin reducerea cantitatii de peste comestibil;
* degradarea unor tipuri de materiale plastice.
Substante cu efect de distrugere a stratului de ozon

* Freonii – agenti de racire in frigotehnie si agenti de propulsare in industria cosmetica si farmaceutica;
* Halonii – spume utilizate in stingatoarele de incendii;
* Solventi (tetraclorura de carbon, metil-cloroform) – lichide spalare-degresare in diverse domenii (curatatorii chimice, industria electronica, industria con- structiilor de masini).
* Bromura de metil – fungicid in industria agricola.

* Oxizi de azot (precursori ai reactiilor fotochimice care determina distrugerea ozonului) – proveniti din activitati antropice : arderea combustibililor in scop industrial, casnic si a transporturilor, dinamitarile in sectorul minier, activitatile militare.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.