Pompierul lunii februarie, plt. major Georgian MOISE

În fiecare an, pe 20 martie sărbătorim 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐅𝐞𝐫𝐢𝐜𝐢𝐫𝐢𝐢. Această zi este dedicată recunoașterii importanței fericirii în viețile noastre. Pentru pompierii salvatori, fericirea înseamnă echipă puternică și profesionistă, intervenții încununate de succes, vieți și bunuri salvate.

Având în vedere cele enumerate, nu întâmplător am ales această zi pentru a-l promova pe ”𝐏𝐨𝐦𝐩𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐥𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑”, 𝐩𝐥𝐮𝐭𝐨𝐧𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐦𝐚𝐣𝐨𝐫 𝐌𝐨𝐢𝐬𝐞 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐢𝐚𝐧, șef gardă de intervenție stingere la Detașamentul de Pompieri Focșani.

Intervenția în urma căreia a primit distincția ”𝐏𝐨𝐦𝐩𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐥𝐮𝐧𝐢𝐢” s-a desfășurat în data 25 februarie a.c. și a avut un final fericit. În acea zi, în jurul orei 10:40, prin apel la numărul unic de urgență 112 a fost anunțat un incendiu la acoperișul unui bloc situat pe str. Aleea Școlii din municipiul Focșani. Pentru gestionarea situației de urgență au fost mobilizate 5 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani. La fata locului s-au deplasat în cel mai scurt timp 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, 1 autospecială de descarcerare și 1 ambulanță SMURD. La momentul sosirii la locul indicat, primul echipaj începuse recunoașterea și constatase că accesul pe acoperiș nu se poate face din scara unde izbucnise incendiul, ci din scara alăturată. Ca misiunea să decurgă în siguranță, șeful gărzii de intervenție, plutonierul major Moise Georgian, s-a asigurat că a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică. Apoi a format două dispozitive de stingere, unul prin interiorul scării alăturate, iar celălalt cu ajutorul autospecialei de intervenție și salvare de la înălțime. După numai 15 minute incendiul era lichidat și identificată cauza probabilă de izbucnire a incendiului, o folie de plastic care s-a aprins după ce a fost turnat bitum încins pentru izolarea acoperișului. Datorită profesionalismului dovedit de pompierii coordonați de plutonierul major Moise Georgian, pagubele au fost limitate, flăcările distrugând doar 10 mp de acoperiș. În timpul intervenției au fost evacuate 15 persoane care nu au necesitat asistență medicală. La final, câțiva dintre locatari i-au felicitat pe salvatori pentru promptitudinea cu care au acționat, conștienți de faptul că totul se putea transforma într-un adevărat dezastru dat fiind că, în pod erau depozitate mai multe materiale combustibile, iar vântul puternic favoriza arderea.

Fericirea se putea citi atât în ochii celor care, cu puțin timp înainte se aflaseră în pericol, precum și în ochii pompierilor care își îndepliniseră cu succes misiunea.

Dacă ar fi să-l întrebăm pe șeful gărzii de intervenție Moise Georgian cum definește fericirea, acesta ar răspunde, așa cum a și făcut de altfel: ”𝒊̂𝒏 𝒕𝒐𝒕 𝒄𝒆𝒆𝒂 𝒄𝒆 𝒇𝒂𝒄𝒊 𝒔𝒂̆ 𝒂𝒊 𝒖𝒏 𝒔𝒄𝒐𝒑 𝒏𝒐𝒃𝒊𝒍”. De aceea, s-a și hotărât să se facă pompier.

În copilărie, de multe ori a urmat exemplul fratelui mai mare. Așa a ajuns ca după terminarea școlii gimnaziale să urmeze cursurile Liceului Teoretic ”Ștefan cel Mare” din Râmnicu Sărat, profil matematică-informatică. ”𝑫𝒊𝒏𝒕𝒐𝒕𝒅𝒆𝒂𝒖𝒏𝒂 𝒎𝒊-𝒂𝒖 𝒑𝒍𝒂̆𝒄𝒖𝒕 𝒔̦𝒕𝒊𝒊𝒏𝒕̦𝒆𝒍𝒆 𝒆𝒙𝒂𝒄𝒕𝒆. 𝑰̂𝒏 2009, 𝒅𝒖𝒑𝒂̆ 𝒄𝒆 𝒂𝒎 𝒅𝒂𝒕 𝒃𝒂𝒄𝒂𝒍𝒂𝒖𝒓𝒆𝒂𝒕, 𝒎-𝒂𝒎 𝒔𝒇𝒂̆𝒕𝒖𝒊𝒕 𝒊̂𝒎𝒑𝒓𝒆𝒖𝒏𝒂̆ 𝒄𝒖 𝒇𝒓𝒂𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒎𝒆𝒖 𝒄𝒆 𝒅𝒓𝒖𝒎 𝒔𝒂̆ 𝒂𝒍𝒆𝒈𝒆𝒎 𝒊̂𝒏 𝒗𝒊𝒂𝒕̦𝒂̆. 𝑬𝒍 𝒂 𝒅𝒆𝒄𝒊𝒔 𝒔𝒂̆ 𝒇𝒊𝒆 𝒑𝒐𝒍𝒊𝒕̦𝒊𝒔𝒕, 𝒆𝒖 𝒑𝒐𝒎𝒑𝒊𝒆𝒓. 𝑰̂𝒏 𝒂𝒄𝒆𝒍𝒂𝒔̦𝒊 𝒂𝒏 𝒂𝒎𝒂̂𝒏𝒅𝒐𝒊 𝒂𝒎 𝒔𝒖𝒔𝒕̦𝒊𝒏𝒖𝒕 𝒆𝒙𝒂𝒎𝒆𝒏𝒆𝒍𝒆 𝒅𝒆 𝒂𝒅𝒎𝒊𝒕𝒆𝒓𝒆 𝒍𝒂 𝒔̦𝒄𝒐𝒍𝒊𝒍𝒆 𝒅𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒇𝒊𝒍, 𝒆𝒖 𝒍𝒂 𝑺̦𝒄𝒐𝒂𝒍𝒂 𝒅𝒆 𝑺𝒖𝒃𝒐𝒇𝒊𝒕̦𝒆𝒓𝒊 𝒅𝒆 𝑷𝒐𝒎𝒑𝒊𝒆𝒓𝒊 𝒔̦𝒊 𝑷𝒓𝒐𝒕𝒆𝒄𝒕̦𝒊𝒆 𝑪𝒊𝒗𝒊𝒍𝒂̆ 𝑩𝒐𝒍𝒅𝒆𝒔̦𝒕𝒊, 𝒆𝒍 𝒍𝒂 𝑺̦𝒄𝒐𝒂𝒍𝒂 𝒅𝒆 𝑨𝒈𝒆𝒏𝒕̦𝒊 𝒅𝒆 𝑷𝒐𝒍𝒊𝒕̦𝒊𝒆 𝑪𝒂̂𝒎𝒑𝒊𝒏𝒂. 𝑨𝒎𝒂̂𝒏𝒅𝒐𝒊 𝒂𝒎 𝒇𝒐𝒔𝒕 𝒂𝒅𝒎𝒊𝒔̦𝒊.” După absolvire, a fost repartizat la Detașamentul de Pompieri Râmnicu Sărat. La cerere, în anul 2016 a fost transferat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea. O perioadă a lucrat la Secția de Pompieri Adjud, unde a fost comandant de echipaj. Din 2019 este încadrat la Detașamentul de Pompieri Focșani, iar din 2021 ocupă funcția șef gardă de intervenție stingere. Decizia de a participa la concursul pentru ocuparea funcției de șef gardă de intervenție a luat-o mai greu dar crede că a fost cel bun pas luat de-a lungul carierei. Cu această ocazie, le mulțumește colegilor care l-au încurajat, printre ei numărându-se și ”𝑃𝑜𝑚𝑝𝑖𝑒𝑟𝑢𝑙 𝑐𝑒𝑛𝑡𝑒𝑛𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖”, 𝑝𝑙𝑢𝑡𝑜𝑛𝑖𝑒𝑟 𝑎𝑑𝑗𝑢𝑡𝑎𝑛𝑡 𝑠̦𝑒𝑓 (𝑟) 𝐺𝑖̂𝑟𝑏𝑜𝑖𝑢 𝐼𝑜𝑛𝑒𝑙. Promovarea concursului i-a dat încrederea că a reușit să ajungă acolo unde și-a dorit, ”𝑫𝒆 𝒄𝒖𝒎 𝒂𝒎 𝒗𝒆𝒏𝒊𝒕 𝒍𝒂 𝑰.𝑺.𝑼. 𝑽𝒓𝒂𝒏𝒄𝒆𝒂, 𝒊𝒏𝒔𝒑𝒆𝒄𝒕𝒐𝒓𝒖𝒍 𝒔̦𝒆𝒇 𝒅𝒆 𝒂𝒕𝒖𝒏𝒄𝒊, 𝒅𝒐𝒎𝒏𝒖𝒍 𝒄𝒐𝒍𝒐𝒏𝒆𝒍 (𝒓) 𝑳𝒂𝒛𝒂̆𝒓 𝑱𝒆𝒏𝒊𝒄𝒂̆, 𝒎𝒊-𝒂 𝒛𝒊𝒔 𝒄𝒂̆ 𝒂𝒎 𝒂𝒋𝒖𝒏𝒔 𝒊̂𝒏𝒕𝒓-𝒖𝒏 𝒊𝒏𝒔𝒑𝒆𝒄𝒕𝒐𝒓𝒂𝒕 𝒅𝒆 𝒆𝒍𝒊𝒕𝒂̆, 𝒆𝒗𝒊𝒅𝒆𝒏𝒕̦𝒊𝒊𝒏𝒅 𝒄𝒂̂𝒕𝒆𝒗𝒂 𝒅𝒊𝒏 𝒓𝒆𝒛𝒖𝒍𝒕𝒂𝒕𝒆𝒍𝒆 𝒐𝒃𝒕̦𝒊𝒏𝒖𝒕𝒆. 𝑨𝒄𝒆𝒔𝒕 𝒍𝒖𝒄𝒓𝒖 𝒎-𝒂 𝒂𝒎𝒃𝒊𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒕 𝒔𝒂̆ 𝒅𝒐𝒗𝒆𝒅𝒆𝒔𝒄 𝒄𝒂̆ 𝒔𝒖𝒏𝒕 𝒑𝒓𝒆𝒈𝒂̆𝒕𝒊𝒕 𝒔̦𝒊 𝒔𝒂̆ 𝒎𝒂̆ 𝒓𝒊𝒅𝒊𝒄 𝒍𝒂 𝒄𝒆𝒓𝒊𝒏𝒕̦𝒆𝒍𝒆 𝒊𝒎𝒑𝒖𝒔𝒆.”

Fire calmă și organizată, plutonierul major Moise Georgian a câștigat încrederea echipei, iar nouă respectul binemeritat.

𝑪𝒐𝒏𝒄𝒍𝒖𝒛𝒊𝒐𝒏𝒂̆𝒎 𝒄𝒂̆ 𝒅𝒓𝒖𝒎𝒖𝒍 𝒔𝒑𝒓𝒆 𝒇𝒆𝒓𝒊𝒄𝒊𝒓𝒆 𝒑𝒓𝒆𝒔𝒖𝒑𝒖𝒏𝒆 𝒅𝒆𝒕𝒆𝒓𝒎𝒊𝒏𝒂𝒓𝒆, 𝒕𝒊𝒎𝒑, 𝒄𝒖𝒓𝒂𝒋 𝒔̦𝒊 𝒅𝒆𝒗𝒐𝒕𝒂𝒎𝒆𝒏𝒕.

𝐅𝐞𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐫𝐢, ”𝐏𝐨𝐦𝐩𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐥𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑”, 𝐩𝐥𝐮𝐭𝐨𝐧𝐢𝐞𝐫 𝐦𝐚𝐣𝐨𝐫 𝐌𝐨𝐢𝐬𝐞 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐢𝐚𝐧! 𝐈̂𝐭̦𝐢 𝐝𝐨𝐫𝐢𝐦 𝐜𝐚 𝐧𝐨𝐛𝐢𝐥𝐚 𝐦𝐞𝐬𝐞𝐫𝐢𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭̦𝐢-𝐚𝐢 𝐚𝐥𝐞𝐬-𝐨, 𝐚𝐥𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐟𝐫𝐮𝐦𝐨𝐚𝐬𝐚 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚̆ 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐢 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭-𝐨, 𝐬𝐚̆ 𝐭𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐚̆ 𝐟𝐞𝐫𝐢𝐜𝐢𝐭 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐮𝐦 𝐢̂𝐧𝐜𝐨𝐥𝐨!

Lasa un comentariu

*

BREAKING NEWS

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.