Ajutorul de deces crescut la 2.117 lei

* Persoanele care nu au un contract de muncă, dar care vor să aibă vechime şi să contribuie la asigurările sociale (pensii) trebuie să plătească lunar la CJP Vrancea minimum 232 de lei, în creştere faţă de anul trecu * Condiţiile şi formularele pentru biletele de tratament destinate pensionarilor rămîn la fel ca în 2011 * Din februarie, pensionarii vor primi acasă, odată cu cuponul de pensie, şi tichetele pentru călătoriile CFR *

În anul 2012, valoarea punctului de pensie a rămas aceeaşi, situîndu-se la 732,8 lei, la fel ca în anii anteriori, astfel că nu se modifică valoarea pensiei anul acesta. Şi pentru persoanele care contribuie din salariu la asigurările sociale, condiţiile au rămas la fel ca anul trecut: 10,5% se virează la pensii, indiferent de condiţiile de muncă. În schimb, a crescut valoarea cîştigului salarial mediu brut la 2.117 lei, iar pe baza acestuia a fost fundamentat bugetul de stat pe 2012. A crescut valoarea ajutorului de deces de la 2.022 de lei, la 2.117 lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului şi, în acelaşi timp, a crescut şi valoarea ajutorului de deces în cazul unui membru al familiei asiguratului, suma primită de asigurat fiind de 1.059 de lei. De la începutul acestui an, indemnizaţia pentru însoţitorul unui pensionar încadrat în gradul I de invaliditate este egală cu 80% din valoarea unui punct de pensie, respectiv 587 de lei. Cum, în acest an nu s-a putut pune în aplicare ideea cu cardurile de călătorie pentru pensionari, potrivit OUG nr. 120/2011 s-a amînat pentru 2013 introducerea cardurilor, iar din februarie 2012, pensionarii vor primi acasă, odată cu cuponul de pensie, şi tichetele pentru călătoriile cu trenul, la fel ca în anii anteriori. La fel rămîn în anul 2012 şi criteriile pentru bilete de tratament destinate pensionarilor. De asemenea, formularele au rămas la fel ca anul trecut. Ca şi pînă acum, vor primi bilete de tratament în staţiuni acei pensionari care au un punctaj mare în funcţie de o serie de criterii, cum ar fi: oamenii au pensii mai mici, nu au fost în ultimii doi ani, iar în principal trebuie să fie pensionaţi pe caz de boală.

*  Persoanele neasigurate plătesc o sumă mare la Pensii *

Persoanele care nu au un contract de muncă, dar care vor să aibă vechime şi să contribuie la asigurările sociale (pensii) trebuie să plătească lunar la CJP Vrancea minimum 232 de lei, în creştere faţă de anul trecut. Nivelul minim al venitului asigurat este de 741 de lei (pentru care solicitantul plăteşte 232 de lei lunar) de anul acesta, iar suma maximă ce poate fi astfel asigurată este de 10.585 de lei.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.