Amenzi uriașe pentru încălcarea legislaţiei bursiere!!!

Amenzile maxime pentru încălcarea legislaţiei bursiere cresc de până la de zece ori în cazul persoanelor fizice, astfel că sancţiunea poate ajunge la 500.000 de lei, iar în cazul companiilor penalităţile merg până la 10% din cifra de afaceri, potrivit unor modificări aduse legislaţiei pieţei de capital. Modificările sunt prevăzute într-o ordonanţă de guvern aprobată miercurea trecută şi publicată sâmbătă în Monitorul Oficial.

Prevederile intră în vigoare la zece zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial. Potrivit ordonanţei, cele mai mari amenzi aplicabile persoanelor fizice vor fi plătite de către acţionarii care nu fac oferte de preluare după ce au depăşit pragul de 33% din titlurile unei societăţi listate. Sancţiunea poate fi avertisment sau amendă de la 1.000 la 25.000 de lei la trecerea a 30 de zile de la expirarea termenului în care trebuia lansată oferta. Amenda creşte de la 25.001 lei la 50.000 de lei dacă oferta nu este iniţiată în luna următoare, iar după scurgerea a mai mult de două luni intră în palierul 50.001 lei – 500.000 de lei.

La rândul lor, firmele vor fi sancţionate cu avertisment sau amendă de până la 1% din cifra de afaceri din anul anterior dacă depăşesc cu o lună termenul limită pentru lansarea a ofertei. Amenda va creşte până la 5% din cifra de afaceri la scurgerea a două luni de la data limită, iar dacă nici după cele 60 de zile nu este iniţiată oferta, sancţiunea poate ajunge până la 10% din cifra de afaceri. Potrivit prevederilor încă în vigoare, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) poate aplica amenzi cuprinse între 500 şi 50.000 de lei persoanelor fizice, în timp ce pentru firme sancţiunile sunt între 0,5% şi 5% din capitalul social. Noile sancţiuni sunt graduale şi în cazul altor contravenţii. Pentru persoanele fizice amenzile sunt cuprinse între 1.000 lei şi 100.000 de lei. Pentru abateri mai puţin grave, Comisia poate transmite doar un avertisment. Pentru realizarea unor tranzacţii pe baza de informaţii privilegiate CNVM va avea posibilitatea să aplice amenzi care pot fi între jumătate şi totalitatea valorii tranzacţiei realizate. În cazul sancţionării unei firme nou-înfiinţate, care nu a înregistrat cifră de afaceri în anul anterior sancţionării, sau în cazul persoanei juridice a cărei cifră de afaceri nu este accesibilă, CNVM poate aplica amenzi cuprinse între 5.000 de lei şi 2,5 milioane de lei.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.