Cea mai mare lună plină din ultimii 19 ani!!

* Astăzi Luna va fi cel mai aproape de Pămînt din 1992 încoace * În România, cutremurul din 4 martie 1977 şi cel din 27 octombrie 2004 au avut loc pe Lună plină *

Sâmbătă, 19 martie, Pământul va fi la cea mai mică distanţă de Lună din ultimii 19 ani,evenimentul, cunoscut ca perigeu lunar, are loc chiar în această noapte. Adepţii teoriilor conspiraţioniste spun că acest fenomen poate provoca unele catastrofe naturale, cum ar fi erupţii vulcanice sau cutremure puternice dar alţi cercetători spun însă că prevestirile apocaliptice trebuie tratate cu scepticism. Cu toate acestea, în ultimii 60 de ani, aceste super luni au influenţat evenimentele meteo, ori de cîte ori au avut loc în 1955, 1974, 1992 şi 2005. România s-a lovit şi ea de o astfel de situaţie, cutremurul din 4 martie 1977 (7,2 grade pe scara Richter) şi cel din 27 octombrie 2004 (6 grade pe scara Richter). Jurnaliştii de la Daily Mail dau şi exemple concrete: tsunamiul din Indonezia, care a omorît sute de mii de oameni, a avut loc chiar cu două săptămîni înainte de perigeul lunar, în ianuarie 2005. În ziua de Crăciun, în 1974, Ciclonul Tracy a pustiit totul în jur în oraşul australian Darwin. Dar Pete Wheeler, de la Centrul Internaţional de Radio Astronomie, spune că avertismentele de apocalipsă trebuie tratate cu scepticism. Astronomul australian David Reneke spune că teoreticienii conspiraţiei vor fi întotdeauna gata să găsească un dezastru natural pe care să-l lege de un anumit moment, dînd astfel vina pe Luna Plină. Teama însă rămîne în sufletul oamenilor, mai ales că anul 2011 a adus deja, în numai trei luni, dezastru după dezastru: de la revoluţiile din Libia şi Egipt, inundaţiile din Brazilia, culminînd cu cutremurul apocaliptic din Japonia. Acestor evenimente li se alătură păsările şi peştii morţi după începutul anului, ceea ce îi face pe pesimişti să spună că sînt semnele sfîrşitului Lumii.

* Punctul maxim de Lună Plină, la ora 20.10 *

Dacă punctul cel mai îndepărtat al lunii faţă de Pămînt se numeşte apogeu, punctul cel mai apropiat poartă denumirea de perigeu. Cu acest fenomen ne vom confrunta în 19 martie 2011. Acest fenomen, spun specialiştii în numerologie, va da insomnie persoanelor sensibile la fiecare Lună Plină. Combinaţia de cifre 1 şi 9 generează o predispoziţie către meditaţie. La nivel global, această apropiere a Lunii faţă de Pămînt ar putea cauza însă şi fenomene globale cum ar fi cutremure, tsunami, ciclon, maree puternice sau alte calamităţi. Cu toate acestea, nimic nu este foarte sigur. Anumiţi specialişti fac legătura între astfel de fenomene şi anumite dezastre naturale care s-au petrecut în timpul Lunii Pline şi cînd climatul Terrei a fost perturbat serios. Pe teritoriul României dacă va fi cer senin, vom putea vedea Luna cu 15% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare. Potrivit Observatorului Astronomic de la Bucureşti, pe 19 martie deasupra României vom avea Lună Plină, la ora 20.10.

* Perigeul lunar nu atrage catastrofe pe Pămînt *

Perigeul a fost botezat „superlună“ de către astrologul Richard Nolle în anii ’70. Pe site-ul său Astropo, Nolle îi avertizează pe locuitorii planetei să se pregătească de perioada de risc instalată de viitoarea superlună, cuprinsă între 16 şi 22 martie. În acest interval de timp, susţine el, mareele îşi vor spori considerabil intensitatea, se vor produce cutremure cu magnitudinea de 5 pe scara Richter şi va exista chiar şi activitate vulcanică. Peter Goldreich, profesor de astronomie la Universitatea Caltech, SUA, spune însă pentru Fox News că el şi alţi oameni de ştiinţă au studiat luna decenii la rînd şi nu au văzut să fie asociată cu dezastre naturale. Mareele vor fi ceva mai intense, însă nu vor fi foarte diferite faţă de cele de anul trecut. Oamenii de ştiinţă americani îi îndeamnă pe locuitorii planetei să nu aplece urechea la toate informaţiile care circulă pe internet. Conform lui John Vidale, seismolog la University of Washington din Seattle şi director al Reţelei Seismice din Pacificul de nord-vest, atît Luna cît şi Soarele influenţează extrem de puţin activitatea seismică pe Terra. „Atît Luna cît şi Soarele influenţează puţin Pămîntul şi dacă examinăm arhivele seismologice putem observa o mică creştere a activităţii tectonice cînd Soarele şi Luna sînt aliniate. În perioadele de Lună plină şi de Lună nouă se remarcă de asemenea o creştere cu mai puţin de 1% a activităţii tectonice terestre şi un procent echivalent în cazul activităţii vulcanice“, a precizat el. Efectul Lunii asupra activităţii seismice este uşor mai pronunţat în zonele de subducţie dintre plăcile tectonice terestre, aşa cum este Pacificul de nord-vest, unde o placă tectonică alunecă sub o alta. William Wilcock, un alt seismolog de la University of Washington, spune că „atunci cînd avem o maree joasă (mareele fiind provocate de influenţa Lunii), există mai puţină apă într-o anumită zonă a oceanului şi astfel presiunea exercitată de apă asupra platoului continental de dedesubt este mai mică. Această presiune ţine plăcile tectonice pe loc, iar atunci cînd scade, plăcile tectonice pot aluneca mai uşor sau pot intra mai uşor în subducţie“. Conform lui Wilcock, activitatea seismică în zonele de subducţie în perioade de maree joase este de 10 ori mai mare decît în alte perioade, însă el nu a observat corelaţii între activitatea seismică şi mareele joase produse în perioadele de Lună Plină sau Lună Nouă. John Vidale a observat existenţa unei mici corelaţii, însă chiar şi la perigeu, atracţia exercitată de Lună asupra Pămîntului nu este suficient de puternică pentru a provoca dezastre naturale. „Practic, la perigeele lunare nu se văd niciun fel de efecte. Dacă ne imaginăm o scală a efectelor, perigeul are un efect atît de mic încît nu-l poţi detecta“, a mai adăugat el.

* Ce este de fapt Luna Plină? *

Din punct de vedere astrologic, Luna Plină, este reprezentată de opoziţia a Lunii şi Soarelui. Simbolic, Luna nu este decît o reflectare a Soarelui deoarece ea nu are lumină proprie. Acest lucru este o primă impresie superficială. Luna reprezintă mai mult decît o reflectare sau o imagine, ea este matricea tuturor imaginilor, aflată în strînsă legătură cu simbolismul oglinzii tocmai datorită capacităţii sale de a reflecta Lumina. Baba Vanga, renumită pentru previziunile ei catastrofale despre soarta omenirii, a anunţat pentru 2011 că în emisfera nordică va dispărea flora şi fauna din cauza unor precipitaţii nucleare. Astfel, se pare că ea a anticipat explozia nucleară din Japonia. „În 2011, ca urmare a căderilor de precipitaţii nucleare în emisfera nordică nu va fi niciun animal sau vegetaţie. În 2014 cei mai mulţi oameni vor suferi de cancer de piele şi alte boli de piele. Iar în 2025, Europa va fi pustiită“.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.