Cine vrea să ardă resturile vegetale de pe miriște trebuie să aibă permis de lucru cu focul!

* Pompierii militari au fost solicitați pentru localizarea şi lichidarea a 5 incendii de vegetație uscată care au afectat o suprafață record de peste 45 ha, totul într-o singură zi (marți)! * Cele mai mari suprafețe afectate de incendii au fost în comuna Dumitrești – 37 hectare; în comuna Țifești (sat Oleșești) – 10 hectare și în comuna Negrilești – 1 hectar *

La Dumitrești s-a intervenit pentru stingerea a 3 incendii de vegetație. Primul incendiu a fost semnalat în jurul orei 13:35, în satul Dumitreștii-Față. Pompierii militari au intervenit cu 1 autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Punctului de Lucru Dumbrăveni. În urma evenimentului au ars 15 ha vegetație uscată și litieră. Totodată, flăcările au afectat 30 mp dintr-o locuință dezafectată. În jurul orei 16:40, a fost anunțat cel de-al doilea incendiu, în localitatea Tinoasa. Având în vedere suprafața mare pe care se manifesta incendiul, circa 20 ha, pentru gestionarea situației de urgență au fost mobilizate echipaje din cadrul Punctului de Lucru Dumbrăveni, Detașamentului de Pompieri Focșani și Detașamentului Râmnicu Sărat (I.S.U.Buzău). Totodată, în cooperare au acționat pompierii voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dumitrești și ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Chiojdeni, cu 1 autospecială de stingere. Două ore mai târziu, respectiv în jurul orei 18:35, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Dumbrăveni au fost solicitați din nou să intervină în localitatea Tinoasa pentru lichidarea unui incendiu care a distrus 2 ha de litieră de pădure. Deoarece condițiile meteorologice au fost nefavorabile, din cauza manifestării vântului puternic, pompierii au asigurat zona până în această dimineață.

„În acest context, facem apel către cetățeni să renunțe la curățarea terenurilor prin utilizarea focului deschis și arderea resturilor vegetale! 𝐀𝐑𝐃𝐄𝐑𝐄𝐀 𝐕𝐄𝐆𝐄𝐓𝐀𝐓̧𝐈𝐄𝐈 𝐔𝐒𝐂𝐀𝐓𝐄 𝐒̧𝐈 𝐀 𝐑𝐄𝐒𝐓𝐔𝐑𝐈𝐋𝐎𝐑 𝐕𝐄𝐆𝐄𝐓𝐀𝐋𝐄 𝐄𝐒𝐓𝐄 𝐒𝐓𝐑𝐈𝐂𝐓 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐑𝐙𝐈𝐒𝐀̆! dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea 𝒑𝒆𝒓𝒎𝒊𝒔𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒅𝒆 𝒍𝒖𝒄𝒓𝒖 𝒄𝒖 𝒇𝒐𝒄𝒖𝒍, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, care prevede aplicarea unei 𝐚𝐦𝐞𝐧𝐳𝐢 𝐜𝐮 𝐬𝐮𝐦𝐞 𝐜𝐮𝐩𝐫𝐢𝐧𝐬𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝟏.𝟎𝟎𝟎 – 𝟐.𝟓𝟎𝟎 𝐥𝐞𝐢“, spun pompierii vrânceni.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.