Competențele de la BAC – echivalate! Cum se face!!!

* Probele de competențe de la Bacalaureat 2023, adică cele la Limba și literatura română, limba maternă, la care se adaugă cele de limbă stăină și cele digitale, vor fi echivalate cu notele obținute în timpul anului * Ministerul Educației a publicat, pe facebook, cum se echivalează probele * Trebuie spus faptul că probele de competențe NU influențează cu nimic nota obținută la examenul de Bacalaureat * Profesorii au anunțat în timpul mitingului de astăzi că NU CEDEAZĂ! * La această oră este clar faptul că Guvernul trage de timp în speranța că profesorii vor renunța la grevă și se vor mulțumi cu ce au primit până acum *

Astăzi site-ul Ministerului Educației a anunțat proiectul de Ordonanță de urgență privind echivalarea probelor de competențe după ce Ligia DECA anunțase că nu se pune problema amânării sau anulării probelor scrise de Bacalaureat sau Evaluare Națională. Metoda a mai fost folosită și în timpul pandemiei de COVID-19 elevul fiind promovat prin simpla prezență la probă. La această oră, potrivit EDU.RO s-a stabilit cum vor fi echivalate notele pentru probele de competențe dar un document oficial în acest sens nu a ajuns încă la Inspectoratul Școlar Județean.

Astfel competența lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă pentru BAC2023 s-ar stabili în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă.
Nivelurile la limba română/limba maternăar fi următoarele:
– “utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 și 6.99;
– “utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8.49;
– “utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8.50 și 10

* Proba de competențe digitale *

În acest caz nivelul de competență se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de acesta la disciplina Tehnologia Informației și a Comunicațiilor aferentă claselor a IX-a și a X-a. Ar fi următoarele nivele:
– utilizator începător pentru media cuprinsă între 5 și 5.99;
– utilizator de nivel mediu pentru media cuprinsă între 6 și 6.99;
– utilizator avansat pentru media cuprinsă între 7 și 8.49;
– utilizator experimentat pentru media cuprinsă între 8.50 și 10;
În cazul competențelor digitale liceenii au posibilitatea echivalării certificatelor de competențe digitale, cum ar fi IC3, obținute la unități private acreditate de atestare.

* Proba de certificare a competenței în limbi străine *

Competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională s-ar stabi prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul liceului, la limba aleasă pentru susținerea probei. De asemenea se folosește corelația mediilor cu cadrul de competență stabilit la nivel european. În acest caz ceva mai liniștiți stau absolvenții de clasa a XII-a care au obținut atestate lingvistice de la institutele acreditate în acest sens.
Se va aplica următoarea grilă:
– calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 și 5.99;
– calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 și 6.99;
– calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 și 8.49;
– calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8.5 și 10.

* Ce spune proiectul de Ordonanță? *

„În contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar, proiectul de act normativ prevede următoarele: La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, se precizează în proiectul de ordonanță.
În același timp ordonanța în cauză prevede anularea, pentru anul acesta, a evaluării de la finalul clasei a VI-a dar și a probei practice din examenul de titularizare 2023 – inspecția la clasă.

sursa foto: cont facebook Ministerul Educatiei https://www.facebook.com/www.edu.ro

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.