Consiliul Judeţean pus la zid de Camera de Conturi Vrancea!

* Consiliul Judeţean Vrancea a făcut în 2009, plăţi fără documente justificative, în valoare de 1.045 mii lei, potrivit unui raport al Camerei de Conturi Vrancea pentru anul 2009 * Banii s-ar fi dus la plăţi nelegale efectuate în anul 2009 privind lucrările de reabilitări, modernizări de drumuri judeţene şi restaurare, consolidare clădire “Prefectura Judeţului Putna – Municipiul Focşani“Instituţia condusă de Marian Oprişan a replicat dur cu un comunicat de presă în care acuză Curtea de Conturi de acuzaţii false şi de faptul că este manipulată politic * Nici ziariştii locali, cel puţin o parte a lor, nu scapă de reproşuri, fiind acuzaţi că nu le-a păsat de adevăr! * Culmea este că preşedintele Curţii de Conturi, căreia îi este subordonată şi Camera de Conturi Vrancea, este Nicolae Văcăroiu, fost coleg de partid cu Marian Oprişan !* Nimeni nu ştie cum vor fi recuperate sumele constatate de Camera de Conturi ca fiind prejudicii! *

Curtea de Conturi a României a tăiat în carne vie cu ocazia publicării rezultatelor auditului întocmit pentru anul 2009. Concluzia controalelor, menţionate în respectivul raport, este aceea că mulţi ordonatori de credite, unităţi administrativ teritoriale, nu au respectat legea, iar în unele situaţii au creat prejudicii însemnate. Rezultatul controalelor spune clar că unitatea administrativ teritorială Consiliul Județean Vrancea a provocat prejudicii estimate la 1.103 mii lei. Prejudiciul în cauză se datorează unor lucrări înscrise în situaţii, facturate şi decontate dar care nu erau efectiv executate, la obiectivul de investiţii „Restaurare, amenajare clădire Prefectura Judeţului Putna – Municipiul Focşani” şi la două obiective de investiţii privind reabilitări şi modernizări de drumuri judeţene (DJ 205 H şi DJ 205 M). În cazul obiectivului „Restaurare, amenajare clădire Prefectura Judeţului Putna – Municipiul Focşani” unele materiale procurate nu au fost puse în operă şi nici nu se regăseau pe teren.

La obiectivul de investiţii modernizare DJ 205 D, valoarea lucrărilor executate a fost majorată nelegal, respectiv prin înmulţirea cantităţilor înscrise pe fiecare articol de deviz cu preţurile unitare privind materialele, manopera, utilajul şi transportul au fost înscrise valori mai mari decît cele rezultate din calcul. Valoarea estimată a plăţilor nelegale efectuate în anul 2009 privind lucrările de reabilitări, modernizări de drumuri judeţene şi restaurare, consolidare clădire “Prefectura Judeţului Putna – Municipiul Focşani“ este de 1.045 mii lei. La această sumă se adaugă şi cheltuieli de protocol realizate fără respectarea normativelor prevăzute de lege, prejudiciul estimat fiind în sumă de 58 mii lei.

* Ce mai găsim în raportul Camerei de Conturi Vrancea *

Documentul în cauză dă de pământ cu majoritatea unităţilor administrativ teritoriale din judeţ, inclusiv cu municipiul Focşani. În conformitate cu programul de activitate aprobat pentru anul 2010, au fost incluse în program 38 acţiuni de control/audit la un număr de 36 entităţi de interes local, ceea ce reprezintă 24,83% din totalul entităţilor aflate în aria de competenţă. Toate activităţile specifice programate au fost realizate, cu încadrarea în perioadele aprobate. Totodată, în aceeaşi perioadă, au fost realizate şi 24 acţiuni care au vizat verificarea modului de aducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin deciziile emise. Din cele 38 acţiuni realizate, 30 sunt misiuni de audit financiar asupra conturilor de execuţie bugetară, 2 sunt misiuni de audit al performanţei şi 6 sunt acţiuni de control tematic. În urma desfăşurării acţiunilor de audit financiar nu s-a emis niciun certificat de conformitate, la toate entităţile supuse verificării consemnându-se abateri de la legalitate şi regularitate .

Cele două acţiuni de audit al performanţei au vizat modul de alocare şi utilizare a fondurilor publice pentru acţiuni cu caracter social-cultural, festiv şi sportiv la nivelul Municipiului Focşani; modul de alocare şi utilizare a sumelor de la bugetul de stat destinate finanţării „Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural” la nivelul Comunei Fitioneşti. Urmare acţiunilor efectuate, în actele de control întocmite au fost înscrise 575 abateri de la legalitate şi regularitate a căror valoare a fost estimată la suma totală de 222.903 mii lei, din care 138 abateri de la legalitate şi regularitate care au produs prejudicii bugetelor locale în sumă de 3.441 mii lei; 237 abateri de la legalitate şi regularitate care au generat venituri suplimentare la bugetele publice în sumă de 5.836 mii lei; 200 alte abateri cu caracter financiar, cuantificate la valoarea de 213.626 mii lei.

Cele 138 abateri care au condus la prejudicierea bugetelor locale cu suma totală de 3.441 mii lei, s-au localizat la categoriile „Nerespectarea prevederilor legale în efectuarea cheltuielilor”: suma de 3.231 mii lei, din care plăţi nelegale 3.151 mii lei şi beneficiul nerealizat 80 mii lei; „Constatări privind legalitatea, realitatea şi exactitatea evidenţelor contabile şi a bilanţurilor”: suma de 210 mii lei.

* Ce spune comunicatul Consiliului Judeţean Vrancea?

„ Institutiile guvernamentale continua sa fie parte a jocului politic si demonstreaza acest lucru cu fiecare ocazie!

Astfel, intr-un raport postat pe site-ul oficial, Curtea de Conturi a Romaniei a acuzat, in mod fals, inexplicabil si total nejustificat, Consiliul Judetean Vrancea de efectuarea unor plati nejustificate catre compania care reabiliteaza imobilul Prefectura Putna.

Acuzele formulate de Curtea de Conturi si preluate fara nici un fel de discernamant de catre mass-media locala, sunt nefondate si rau intentionate, deoarece in urma controlului efectuat auditorii au lamurit, impreuna cu specialistii din CJ Vrancea, toate aspectele economice. Prin urmare, in urma controlului din 2009 al Curtii de Conturi, in sarcina administratiei publice judetene nu s-a retinut nici un astfel de prejudiciu, in speta invocata mai sus.

Dovada faptului ca administratiei publice judetene nu i-a fost imputat un astfel de prejudiciu o constituie chiar documentul final intocmit de auditorii din cadrul Camerei de Conturi Vrancea. In aceste conditii se impune, firesc, intrebarea: „De ce a dat publicitatii Curtea de Conturi a Romaniei un document care contine date si informatii contrare concluziei oficiale a controlului efectuat la Consiliul Judetean Vrancea?”.

Cel mai probabil ca publicarea acestor date face parte din planul de denigrare a administratiei judetene din Vrancea ca urmare a faptului ca aceasta nu este pe placul conducerii portocalii a Romaniei.

Din pacate aceste atacuri sub centura pe care institutiile centrale ale statului le aplica administratiilor locale, care nu le sunt prietene, sunt preluate fara nici o urma de indoiala de mass-media locala, avida doar de scandal si de subiecte „tari” in care personajul central sa fie institutia Consiliul Judetean sau Presedintele Marian Oprisan.

Acelasi comportament l-au avut ziaristii si in cazul mai sus prezentat. Fara a le păsa unde este adevarul, acestia s-au grabit să înhaţe „nada” ca „subiectul” de presa sa nu fie preluat de concurenta.

Aceasta este, pe scurt, „povestea” fabricarii unui balon de sapun care se sparge la prima adiere de adevar! Stimati ziaristi, in sarcina Consiliului Judetean Vrancea Curtea de Conturi nu a retinut nici un fel de prejudiciu legat de reabilitarea Prefecturii Putna!“

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.