De Ziua Culturii Naționale, Teatrul ”Maior Gh. Pastia” vă invită la recital cameral și serată de poezie eminesciană!

* Evenimentele culturale vor avea loc pe 15 ianuarie 2023 la Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia” * În acest an, Ziua Culturii Naționale va celebra două dintre cele mai importante personalități ale culturii românești, 2023 fiind „Anul cultural Dimitre Cantemir și Ciprian Porumbescu” *

Manifestările vor începe cu evocarea personalității poetului Mihai Eminescu, de la ora 18.45, la bustul acestuia din Piațeta Teatru, unde se va depune și o coroană de flori!
Ulterior, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia” din Focșani va avea loc evenimentul organizat de instituțiile de cultură din Municipiul Focșani, accesul fiind gratuit.
Pe scena teatrului vor urca artiștii Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” care au pregătit un program special cu prelucrări folclorice din lirica de inspirație populară a poetului național, după care va avea loc un recital din lirica eminesciană susținut de Corul Municipal „Pastorala”. Momentele poetice vor fi asigurate de actorii Paula Grosu și Cristina Cristian-Vrabie. De asemenea, vor fi premiați copiii care au avut cele mai bune lucrări la concursul „Scrisori către Eminescu” organizat de Centrul de Excelență Vrancea.

Seara se va încheia cu un recital cameral susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga.
Denumit „Trei secole de muzică românească – de la Cantemi la contemporani”, momentul muzical va cuprinde exclusiv creații camerale românești plasate pe traiectoria influenței bizantine, de-a lungul celor trei secole scurse de la moartea marelui cărturar umanist Dimitrie Cantemir. Programul va include creații semnate de Dimitrie Cantemir, în adaptarea pentru vioară și pian realizată de compozitorul Vlad-Răzvan Baciu, cântece de Anton Pann în aranjamentul semnat de Ioan Dobrinescu precum și creații de Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Ulpiu Vlad, Carmen Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Grigoraș Dinicu și Ion Voicu.
Cu această ocazie va fi lansat online un videoclip al uneia dintre creațiile muzicale incluse în program. Moderatorul evenimentului va fi directorul Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia”, actorul Sorin Francu.
15 ianuarie, data naşterii poetului naţional, Mihai Eminescu, este marcată, din 2010, ca Zi a Culturii Naționale, o zi de reflecție asupra culturii române, a proiectelor culturale.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.