Dezastru provocat de ploi la Lepșa și Spulber!!!

* Mai bine de 20 de oameni și peste 25 de pensiuni și gospodării din Tulnici au rămas izolate de restul localității * Astfel în satul Coza sunt peste 20 de gospodării izolate, iar alte patru se află în aceeaşi situaţie, în punctul Lepşa- Schit din comuna Tulnici * În noaptea de 24 spre 25 mai pârăul Lepșa a ieșit din matcă si a distrus podetele de acces * Practic a fost acelasi scenariu ca in 2005, când puhoaiele de apă au măturat totul din calea lor * Vineri la ora 14,30 la sediul primăriei Paltin a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de urgență *

Vijelia a fost așa de puternică încât a smuls copaci din rădăcină, apa ducând cu ea bușteni și resturi de cioate. Trei poduri au fost luate de apa învolburată, accesul la pensiunile și gospodăriile din zonă fiind blocat. Potrivit spuselor localnicilor dezastrul actual a fost ca cel din 2005, când inundațiile au distrus totul din calea lor. “Din 2005 când mi-a fost luat podul, nu am mai văzut așa ceva, nici prin gând nu mi-a trecut că scenariul se va repeta. Este groaznic ce ni se întâmplă, suntem rupți de restul lumii. Puhoiul de apă mai avea doar jumătate de metru și intra în casă. Primăria și Consiliul Județean trebuie să facă ceva, nu se mai poate. De fiecare dată când plouă mai mult stăm cu frica în sân. Podurile au fost rupte de buștenii duși de apă. Defrișările necontrolate și natura și-au arătat acum potențialul distructiv. Sperăm ca primarul să ne ajute, dar deocamdată aici, la fața locului a venit doar viceprimarul cu câțiva de la ISU. Din păcate au plecat așa cum au venit, deoarece nu aveau utilaje” a declarat Dorel Enescu, unul dintre proprietarii de pensiuni al cărui pod de acces a fost luat de viitură.

Cea mai afectata zonă a fost Lepșa – Funicular, acolo pensiunile de pe malul stâng al pârăului Lepșa fiind total izolate de restul localității. Viitura a fost foarte puternică, distrugând până și drumul de acces. “Nu credeam că o să mai scăpăm, la ora 01.00 noaptea împreună cu soția, am luat câteva animale și ne-am urcat la etaj, apa în curte avea jumătate de metru. Nu mai spun de pod, acesta a fost rupt de apă, în final apa a intrat și în casă. La noi viitura a fost mai puternică decât cea din 2005, m fost la un pas să-mi ia și mașina. Drumul de acces este distrus în totalitate, apa a smuls din rădăcină copacii, și a adus cu ea bușteni care au rupt totul în calea lor” a afirmat și Gheorghe Moșescu, propietarul pensiunii Moșescu, una dintre cele mai afactate din zona.

* Salariaţii Apelor Române s-au văzut puşi în faţa grozăviei fără să poată face ceva *

„În urma ploilor abundente nivelul apei a crescut îngrijorător. La ora 12 noaptea am mers și am verificat cota, care era destul de mare, aproape ca cea de la inundațiile din 2005. Ne-am făcut griji pentru ce s-ar putea produce mai sus şi, din păcate, inevitabilul s-a produs. Azi dimineaţă cota a mai scăzut cu 15% datorită opririi ploilor”, a declarat Bârlă Ghiţă.

* Cota de popularitate a primarului Bâznă, luată de ape *

Populaţia din zonă încă mai aşteaptă ca autorităţile, primăria Tulnici şi Consiliul Judeţean, să mai facă ceva. Mulţi dintre oameni spun că ar fi trebuit luate măsuri care să prevină dezastrul produs. Primăria Tulnici a scos utilaje şi încearcă să facă faţă deşi este clar pentru toată lumea că sunt depăşiţi de situaţie. „Acţionăm cu utilaje în mai multe regiuni ale comunii deoarece probleme au fost în mai multe locuri. Primordial este să refacem podeţurile luate de apă, pentru ca activitatea gospodăriilor şi pensiunilor să revină la normalitate. Într-adevar, sunt în jur de 20 de persoane izolate de restul localităţii, la care se adauga mai multe gospodrii si pensiuni turistice la care, din pacate, nu se poate ajunge”, a declarat primarul Valentin Bazna

* Dezastru și la Spulber *

Situația este critică și la Spulber unde râul Zăbala a avariat drumul judeţean 205 D circulaţia fiind blocată. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență precipitaţiile cad în continuare în zona de munte a Vrancei. ISU a fost solicitat să intervină pe râul Trotuş, unde cinci persoane sunt izolate.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.