Energia electrică se scumpeşte cu 5% de luni!!!

Preţurile energiei electrice pentru toate categoriile de consumatori vor creşte, la 1 iulie, in medie cu 5%, pentru ajustarea costurilor de producţie, transport şi distribuţie cu rata inflaţiei şi respectarea angajamentelor asumate faţă de FMI, a anunţat vineri ANRE.

Tarifele şi preţurile reglementate la energie nu au mai fost modificate de la 1 ianuarie 2010. Măsura de scumpire cu 5% a energiei pentru consumatorii casnici şi non-casnici este justificată, printre altele, de necesitatea corelării costurilor de producţie, transport şi distribuţie cu rata inflaţiei, care cumulat pentru 2010 si 2011 a depăşit 13%, arată ANRE intr-un comunicat. Totodată, decizia a vizat respectarea acordului preventiv dintre Romania şi FMI, care prevedea aceasta majorare de la 1 iulie. Decizia ANRE este justificată şi de costurile cauzate de o directivă europeană, care impune statelor membre protejarea consumatorilor prin impunerea unor cerinţte de informare a acestora, dar şi de susţinerea cantităţilor de energie care vor fi produse din surse regenerabile, prognozate la 2,5 TWh in acest an.
“Prin valorile aprobate, ANRE apreciază că se asigură o minimă protecţie a consumatorilor care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate in anul 2012”, se precizează in comunicat. În plus, ANRE a urmărit ca modificarea să genereze un efect redus la nivelul economiei, potrivit sursei citate.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.