Absolvenţii claselor a VIII-a au încheiat proba la matematică, ultima de la evaluarea naţională. Varianta de subiecte a fost extrasă miercuri dimineaţă, fiind transmisă la timp inspectoratelor şcolare judeţene. Elevii au avut dispoziţie două ore pentru rezolvarea subiectelor. La finalul testării, Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare va publica pe site-ul http://subiecte2012.edu.ro varianta de SUBIECTE extrasă pentru testarea la matermatică şi baremul de evaluare şi de notare. Baremul va fi publicat la ora 15.00. Primii elevi care au ieşiz din sălile de examen spun că subiectele nu au fost foarte grele, dar a fost foarte mult de lucru ca volum la acest examen.
IATA SUBIECTELE
I.
1. Rezultatul calculului 12+12:4=…….
2. Media aritmetica a numerelor 7 si 23 este egala cu…
3. Se considera multimea A={x∈R/2x ≤4}este egala cu intervalul…..
4. Perimetrul unui romb cu latura de 4 cm este egal cu….
5. (se da fig. VEZI MAI JOS) Cubul ABCDEFGH are muchia de 5 cm, aria totala a cubului este egala cu….
6. (se da diagrama VEZI MAI JOS) In diagrama de mai jos sunt reprezentate rezultatele elevilor unei clase la un test. Numarul elevilor din clasa care au obtinut la test cel putin nota 8 este egal cu…
II
1. Desenati o piramida patrulatera regulata de varf V si baza ABCD.
2. Se considera numerele a=4/ √5+1 si b= √15: √3+1. Calculati media geometrica a celor doua numere.
3. Intr-o clasa sunt 26 de elevi. Daca din clasa ar pleca 2 fete si 3 baieti, atunci numarul fetelor ar fi egal cu dublul numarului baietilor. Determinati numarul fetelor din clasa
4. Se considera functia f:R→f(x)=-2x+3
a) Reprezentati grafic functia f in sistemul de coordonare xOy
b) Determinati numarul real a pentru care punctul A(a, -a) apartine graficului functiei f
5. Se considera expresia E(x) = (1+2-x/x+1):x-1/(2x+1)²-(x+2)², unde x este numar real x≠- 1. Aratati ca E(x)=9 pentru orice x numar real.
III
1. O vaza are forma unei prisme drepte cu baza patrat. Inaltimea vazei este de 40 cm, iar latura bazei este de 10 cm. In vaza se toarna 3 litri de apa.
a) Calculati aria laterala a vazei
b) Determinati inaltimea la care se ridica apa in vaza
c) In vaza se introduc 4 cuburi din piatra, fiecare cub avand muchia de 4 cm. Determinati cu cati cm creste nivelul apei din vaza dupa introducerea celor 4 cuburi din piatra
2. (se da fig. VEZI in FOTO) In figura 2 este reprezentata schematic o placa de gresie in forma de dreptunghi cu AB=28 cm si BC=21cm.
a) Calculati lungimea segmentului (DB)
b) Determinati aria triunghiului EAB, unde E este mijlocul laturii CD
c) Aratati ca sinusul unghiului AEB este egal cu 12/13.
* La Română rămâne baremul inițial!! *
Primele rezultate de la evaluarea naţională vor fi afişate vineri, până la ora 14.00. Elevii nemulţumiţi de notele primite le pot contesta în aceeaşi zi, între orele 14.00 şi 18.00. Contestaţiile vor fi soluţionate în 30 iunie şi 1 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 2 iulie.
În cazul subiectului “ambiguu” de la limba română, care a generat controverse, ministrul Liviu Pop a spus că lucrările sunt corectate în baza baremului deja stabilit. Pop a precizat că Ministerul Educaţiei a cerut părerea mai multor specialişti, inclusiv de la Academia Română, iar “90 la sută” dintre aceştia s-ar fi pronunţat în favoarea rezolvării prevăzute în barem. Ministrul a adăugat însă că subiectul controversat demonstrează că programa şcolară este deficitară şi trebuie modificată. Federaţia Asociaţiilor de Părinţi consideră că baremul probei de limba română a evaluării naţionale a fost corect stabilit, precizând că nu susţine petiţia online cu privire la subiectul care a generat controverse.
Notele de la evaluarea naţională vor conta la admiterea în liceu, care se va desfăşura în două etape. La prima dintre acestea vor participa elevii care au dat evaluarea naţională şi care vor avea media de admitere calculată ca medie artimetică dintre media notelor de la evaluare şi media generală a anilor de gimnaziu. În a doua etapă se vor înscrie, pe locurile rămase libere, elevii care nu au dat evaluarea, ADMITEREA acestora urmând să se facă în ordinea descrescătoare a mediilor generale ale anilor de gimnaziu.