Legea asistenței sociale a fost adoptată de deputați!!

Deputatii au adoptat, marti, Legea asistentei sociale, cu 168 voturi pentru si 5 impotriva. Camera Deputatilor este for decizional, astfel ca legea va fi trimisa spre promulgare la Presedintie * Votul pe Legea asistentei sociale s-a dat fara participarea deputatilor PSD si PNL *

Proiectul legii asistentei sociale creeaza cadrul legal si institutional unitar prin care se stabilesc principiile si regulile generale de acordare a masurilor de asistenta sociala. Primul principiu avut in vedere la elaborarea acestui act normativ este acela potrivit caruia responsabilitatea privind dezvoltarea capacitatii de integrare sociala si solutionarea situatiilor de dificultate revine, in primul rand, fiecarei persoane si familii. Totodata, noua lege a asistentei sociale prevede scaderea numarului de categorii de ajutoare sociale, dar si sanctiuni dure pentru cei care refuza un loc de munca. “Cu alte cuvinte, punem accentul pe responsabilitatea individuala si pe functia complementara a statului de a-i ajuta cu adevarat doar pe cei care cu adevarat au nevoie de sprijinul si interventia statutului. Pentru ca, din nefericire, un program de asistenta sociala generalizat, care nu face distinctie intre cei care pot sa munceasca si cei care nu pot sa munceasca, nu este unul eficient pentru un stat. Consuma resurse inutil si nu ii sprijina pe cei care cu adevarat sunt in nevoie“, a explicat recent premierul Emil Boc.

Acest proiect de lege vine si ii sprijina direct pe cei care sunt in nevoie, fie ca au o problema de handicap, o problema de somaj, o problema temporara – iar statul vine sa-l ajute sa iasa dintr-o asemenea situatie“, a explicat seful Executivului.

Cel de-al doilea principiu aflat la baza acestui act normativ este acela de a incuraja persoanele aflate in astfel de situatii sa revina pe piata muncii si sa le scoata din starea de dependenta fata de stat. Pe de alta parte, se instituie o limita maxima pentru beneficiile cumulate de care poate dispune o persoana sau familie, urmand ca nivelul acestui cuantum sa fie stabilit anual, prin hotarare de guvern. Legea mai prevede ca cele 54 de ajutoare sociale, care in prezent sunt platite de Miisterul Muncii, sa fie regrupate, urmand sa existe mai putine, doar noua tipuri de ajutoare sociale. Refuzul unui loc de munca, al participarii la cursuri de formare/calificare /recalificare sau la alte masuri active prevazute de lege poate conduce la diminuarea cuantumului beneficiului de asistenta sociala sau la incetarea acestuia si interdictia de acordare a unui nou beneficiu de asistenta sociala pe o perioada stabilita de lege.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.