Militarii vrânceni premiați pentru obținerea ASCA!

* ASCA reprezintă o interfață care asigură interoperabilitatea tehnică a sistemelor de comandă-control utilizate de către structurile de artilerie și rachete ale statelor membre și partenere NATO *

În data de 24.03.2023, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, comandantul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”, colonel Daniel Condruz, a recompensat echipa brigăzii care a desfășurat, din punct de vedere tehnic, activitățile specifice pentru obținerea de către România a statutului de membru în comunitatea ASCA (Artillery Systems Cooperation Activities).

Procesul de aderare a României la comunitatea ASCA a început în anul 2018 odată cu obținerea statutului de „națiune observator” în cadrul programului, fapt ce a permis participarea la grupurile de lucru ale comunității.

Un alt pas important a fost făcut în anul 2019 când în urma cererii transmise Statelor Unite ale Americii, România fost acceptată ca „națiune sponzorizată” și a fost elaborat calendarul de aderare.

Etapele cheie ale procesului de aderare au constat în executarea testelor care au demonstrat atât gradul de interoperabilitatea tehnică al sistemului de comandă-control IFATDS utilizat de Brigada 8 Rachete Operativ Tactice, cât și abilitățile echipei brigăzii in utilizarea interfeței ASCA.

Astfel, în perioada octombrie-noiembrie 2022 s-au executat testele tehnice cu sistemul AFATDS utilizat de SUA, iar in luna ianuarie 2023 cu sistemul TALOS, utilizat de structurile de artilerie din forțele armate ale Spaniei. Pe baza rezultatelor obținute în urma testărilor, în cadrul grupului de lucru ASCA desfășurat în luna martie, echipa SUA a propus, în calitate de “națiune sponsor”, aderarea României la comunitate, propunere acceptată în unanimitate de către toți membrii. Astfel, în prezent, în calitate de stat membru ASCA, România se definește ca fiind un partener pe deplin interoperabil în domeniul sprijinului prin foc, fapt demonstrat chiar în aceste zile, în cadrul exercițiului DYNAMIC FRONT 23.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.