MISĂILĂ acuză POLARIS de clauză abuzivă în contracte! Agenții economici se plâng de prețurile mari la gunoi!

* Primarul mun. Focșani, Cristi MISĂILĂ spune că există o clauză abuzivă și nelegală în contractele firmelor din Focșani cu operatorul de salubritate Polaris M Holding * Primarul afirmă că este vorba despre o clauză introdusă în contractele cu utilizatorii non-casnici din Municipiul Focșani prin care îi obligă pe aceștia să achite servicii de salubritate de la 1 ianuarie 2025, independent de data semnării contractului *

„În calitate de Primar al Municipiului Focșani sunt împotriva introducerii acestei clauze abuzive și cer Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Vrancea Curată” să verifice această situație semnalată de mai mulți agenți economici din Municipiul Focșani. Pe bună dreptate, aceștia au reclamat că în contractele transmise de către noul operator de salubritate este introdusă această clauză suplimentară pe care o consideră nelegală și abuzivă.
Această clauză este introdusă la articolul 27 din contractele de salubritate emise după data de 1 februarie 2025. Dacă în forma inițială a contractului erau doar 30 de articole, agenții economici care au semnat contracte după 1 februarie au constatat că sunt 31 de articole în documentul primit, fiind introdusă suplimentar clauza de la articolul 27. Atrag atenția reprezentanților SC Polaris M Holding că aceasta este o clauză suplimentară care nu respectă modelul Contractului de prestări servicii de salubritate pentru utilizatorii non-casnici, așa cum a fost aprobat de către ADI „Vrancea Curată”. Iar orice modificare a contractului nu trebuie realizată unilateral de către operatorul de salubritate.
Operatorul de salubritate nu poate impune plata retroactivă a serviciului de colectare a deșeurilor dacă utilizatorul non-casnic, fie că vorbim de un agent economic sau o instituție publică, nu a semnat un contract și nu a convenit condițiile în care este prestat acest serviciu. Este principiul clar al neretroactivității contractelor prevăzut de Codul Civil pe care ar trebui să îl cunoască orice jurist. Reamintesc faptul că aceste contracte, atât cu persoanele fizice dar și cu utilizatorii non-casnici, trebuiau realizate în perioada de mobilizare, până la 31 decembrie 2024, înainte ca noul operator să înceapă colectarea deșeurilor din Municipiul Focșani“, a declarat primarul Cristi MISĂILĂ.

* Care ar fi cadrul legal pentru respectiva clauză? *

Valentin BURLACU, unul dintre cei care au răspuns postării primarului Cristi MISĂILĂ afirmă însă că există cadrul legal care reglementează situații de acest tip. Potrivit acestuia în domeniul salubrității, principalul act normativ este Legea serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006, completată de Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006. Acestea stabilesc că operatorul are obligația de a presta serviciul în condițiile contractului de delegare (semnat cu primăria/autoritatea publică). Utilizatorii (firme și persoane fizice) sunt obligați să încheie contract cu operatorul desemnat, fiind un serviciu de utilitate publică. Plata serviciului se face pentru serviciul prestat efectiv.

Plata retroactivă – Operatorul a început colectarea de la 1 ianuarie 2025, deci a prestat efectiv serviciul, dar contractele s-au semnat abia în februarie. E corect sa ceara banii pentru ianuarie?
Serviciul a fost prestat efectiv de la 1 ianuarie. Salubritatea este serviciu de utilitate publică obligatorie, deci beneficiarii nu pot refuza. Legea permite ca tarifele să fie stabilite și percepute pentru a fi efectiv prestate, chiar dacă contractele individuale sunt încheiate ulterior. Argumente contra operatorului:
-Din punct de vedere strict contractual (principiul consensualismului), obligațiile se nasc din contract, iar fără contract, obligația de plată nu ar trebui să existe. Dar, pentru servicii de utilitate publică, funcționează și principiul “obligației legale” de plată, chiar și în absența formalizării contractului (este o obligație legală a utilizatorului).
În practică, în astfel de situatii (schimb de operatori, licitații câștigate și preluare din mers), aceasta acceptă facturarea retroactivă pentru serviciile efectiv prestate, cu condiția ca operatorul să poată dovedi că a prestat serviciul. De asemenea este necesar ca tarifele din facturi să fie cele aprobate prin Hotarâre de Consiliu Local iar utilizatorii să fi beneficiat efectiv de serviciu. Prin urmareeste legal ca operatorul să solicite plata pentru ianuarie 2025, chiar dacă contractul s-a semnat în februarie.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.