* Sănătatea vrânceană are nevoie, la această oră de 69 de medici și 75 de asistenți, potrivit Ministerului Sănătății * Posturi libere la Vrancea sunt la Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon din Focșani, Spitalele din Adjud, Panciu, Vidra, Dumbrăveni și la Serviciul de Ambulanță Județean * Vor fi reprofilate în cămine de bătrâni spitalele din Mărășești și Odobești * Ministerul Sănătăţii a publicat pe site-ul propriu posturile vacante pentru care poate opta la redistribuire personalul din unităţile sanitare ce vor fi transformate în cămine de bătrîni *
Potrivit listelor publicate pe site-ul ministerului, la Vrancea sunt vacante 69,5 posturi de medici, pe specialităţi. Cele mai multe sunt pentru medicină internă – 8, şi pentru medicină generală – 6. De asemenea sunt vacante 2,5 posturi de farmaciști și 75 posturi de asistenţi medicali. Lista este completată cu 3 posturi de logopezi, kinetoterapeuți sau asistenți sociali la care se mai adaugă 29 de infirmiere, 50 de îngrijitori și 15 șoferi. Cum era de așteptat cele mai multe posturi vacante, 35, sunt la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon“ din Focșani. Aici este nevoie de 6 medici de urgență, și câte 3 medici cu specializare nefrologie, obstetrică-ginecologie și radiologie-imagistică. Ar mai trebui 2 logopezi, kinetoterapeuți sau asistenți sociali, 11 infirmiere, 25 de îngrijitori și încă mai rămân neocupate 12 locuri pentru personalul mediu sanitar. La Serviciul Judeţean de Ambulanţă sunt 5 posturi vacante de medici şi 24 de asistenţi și 15 de șoferi.
La Spitalul Municipal din Adjud sunt neocupate 14 posturi de medici, 11 de asitenți și tot 11 de îngrijitori iar la Spitalul Orășenesc Panciu sunt 5 posturi de medici specializare medicină internă, 7 de asitenți, 3 infirmieri și 2 de îngrijitori. La Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni sunt neocupate 5,5 posturi de medici dintre care două cu specializare psihiatrie, 8 de asitenți, 11 de infirmieri și încă 8 de îngrijitori. Spitalul Comunal Vidra are libere 5,5 posturi de medici, 13 de asistenți, 4 de infirmieri și 4 de îngrijitori.
* Posturi redistribuite *
O parte dintre aceste posturi declarate vacante vor fi redistribuite personalului medical în urma procesului de reorganizare a sistemului sanitar. Aceste posturi sunt posturi libere, neocupate în acest moment de personal medical. În urmă cu două săptămîni, ministerul a cerut spitalelor să transmită câte posturi vacante au iar fiecare spital a anunţat câte posturi sunt libere, care au rămas neocupate, iar o parte din ele vor fi redistribuite personalului medical din unităţile care se vor transforma în cămine. Ministerul Sănătăţii nu a anunţat însă dacă, după ce personalul redistribuit va opta pentru posturi, cele rămase libere vor fi scoase la concurs.
* Ocuparea posturilor în maxim două luni *
Condiţiile în care se va realiza procesul de redistribuire, etapele şi paşii pe care personalul sanitar trebuie să-i facă pentru ocuparea unui post ar fi trebuit aprobate până marţi, 22 martie, prin Ordin al ministrului Sănătăţii, iar redistribuirea propriu-zisă a personalului va începe la 1 aprilie şi se va desfăşura în mai multe etape, urmând să dureze cel mult 60 de zile.
La propunerea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Guvernul a aprobat în 9 martie 2011, un program care vizează dezvoltarea unei reţele de cămine pentru persoane vârstnice, finanţate de la bugetul de stat. Programul „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice“ se adresează autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale care pot decide până la 31 martie 2011, dacă se înscriu în acest program şi doresc înfiinţarea de astfel de cămine, prin transformarea unor spitale pe care le au în subordine şi care sunt menţionate în Hotărîrea de Guvern 212/2011, adoptată de Guvern. Din județul Vrancea sunt în această situație spitalele din Mărășești și Odobești.