Noi modificări la Codul Fiscal: Creşte pragul TVA, deduceri la achiziţii auto, păcură colorată!!!

Pragul afacerilor peste care se plăteşte TVA va creşte la 65.000 euro, limitarea dreptului de deducere a TVA la achiziţia de vehicule, în unele situaţii, va fi eliminată, iar păcura va fi marcată şi colorată, pentru reducerea evaziunii, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal. În prezent, plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderării României la UE (circa 3,3 lei pentru un euro). Pragul va creşte astfel de la 119.000 lei la 220.000 lei. „Măsura va conduce la reducerea numărului persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea îmbunătăţirii administrării fiscale a acestor persoane şi combaterii mai eficiente a evaziunii fiscale. Pe de altă parte, măsura are ca efect simplificarea obligaţiilor în materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizează o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 220.000 lei, avînd în vedere că acestea nu mai au obligaţia depunerii de deconturi de TVA“, arată reprezentanţii Ministerului Finanţelor, în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal.

Sfera limitării deducerii TVA se extinde şi asupra leasingului

Proiectul propune şi eliminarea limitării dreptului de deducere a TVA la achiziţia de vehicule, de 50%, pentru autoturismele utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii economice a persoanei impozabile. Executivul a decis, în primăvara anului 2009, să elimine deductibilitatea TVA, iar la finele anului trecut a stabilit că aceste cheltuieli pot fi deductibile în proporţie de 50%. Pe de altă parte însă, în cazul celor care nu utilizează autoturismul exclusiv în scopul activităţii economice, sfera limitării deducerii TVA se extinde şi asupra leasingului, închirierii, reparaţiilor, întreţinerii şi altor cheltuieli legate de acesta. Totodată, pentru facilitarea transferului creanţelor neperformante din sectorul bancar, Ministerul Finanţelor propune acordarea unei deduceri la calculul profitului impozabil, prin intermediul provizioanelor fiscale, pentru contribuabilii cesionari care achiziţionează aceste creanţe, în vederea recuperării. Prin urmare vor fi deductibile cheltuielile cu ajustările pentru deprecierea creanţelor preluate, în limita diferenţei dintre valoarea nominală a creanţei preluate şi preţul de achiziţie al acesteia, după îndeplinirea unor condiţii specifice provizioanelor fiscale, legate de înregistrarea pe venituri a creanţelor respective, de neexistenţa unor relaţii de afiliere sau de perioada de înregistrare.

Păcura va fi marcată şi colorată

Proiectul include şi eliminarea obligaţiei contribuabilului de determinare a cîştigului net trimestrial/pierderii nete trimestriale din transferul titlurilor de valoare, altele decît părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, precum şi eliminarea obligaţiei contribuabilului de a calcula şi vira impozitul reprezentînd plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe cîştigul net anual impozabil, pe baza declaraţiei de impunere trimestrială. Contribuabilii vor fi obligaţi să determine cîştigul net anual din transferul titlurilor. Păcura şi produsele energetice asimilate acesteia din punct de vedere al accizelor, din producţie naţională sau importuri, vor fi marcate şi colorate, cu scopul reducerii evaziunii fiscale. Astfel, vor fi interzise utilizarea, transportul, deţinerea în afara antrepozitului fiscal şi vînzarea păcurii nemarcate. Interdicţiile nu vizează şi păcura destinată exportului sau livrată către sau de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.