Noul Cod Fiscal uşurează povara firmelor

Asta crede Dumitru Ion-Dumitrescu, Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov

Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vrancea, Ion Ghionea spune că modificările aduse recent Codului Fiscal au fost făcute pentru a mai reduce povara de pe umerii contribuabililor, prin stabilirea de noi termene de depunere a unora dintre declaraţiile fiscale, dar şi prin anularea sau reducerea unor penalităţi de întîrziere. „Modificările aduse Codului Fiscal vin în întîmpinarea contribuabililor şi au menirea de a mai ridica ceva din povara fiscală de pe umerii lor“, a declarat ieri Ion Ghionea.

* Declaraţia 112 sepoate depune trimestrial *

Din ianuarie 2012, se modifică data de depunere a tuturor declaraţiilor fiscale ce trebuie depuse lunar la Finanţe. Acestea se vor depune într-o singură zi, şi anume în fiecare dată de 25 a lunii. Este una din modificările aduse Codului Fiscal, de acest lucru urmînd a beneficia asociaţiile, fundaţiile, microîntreprinderile cu pînă la 3 angajaţi, dar şi societăţile comerciale care au pînă la 3 angajaţi.  În acelaşi sens, de diminuare a poverii administrative a firmelor, s-a luat şi decizia de unificare a datelor de depunere a tuturor declaraţiilor privind datoriile către stat, data stabilită fiind cea de 25 a fiecărei luni, unificarea acestor date fiind aplicată începînd cu luna ianuarie 2012. Directorul DGFP a precizat că stabilirea obligativităţii transmiterii electronice a Declaraţiei 112 a fost un lucru benefic, în luna august marea majoritatea a contribuabililor transmiţînd electronic declaraţia. „Mai sunt contribuabili care vin totuşi cu formularul pe hârie la noi pentru al depune doar ca să se asigure că ajunge unde trebuie. Treptat sperăm că toţi vor înţelege că depunerea în format electronic este un avantaj pentru ei“, a mai declarat Ion Ghionea.

* Anulări şi diminuări de penalităţi *

O altă modificare bună a Codului Fiscal, importantă pentru contribuabili, potrivit directorul Fiscului, este anularea sau înjumătăţirea penalităţilor de întîrziere. Penalităţile se calculează atunci cînd întîrzierea plăţii obligaţiilor fiscale depăşeşte 30 de zile, aceasta fiind de 5% pentru o depăşire de 30-60 de zile şi 15% în cazul depăşirii a 60 de zile. „Pentru datoriile înregistrate pînă la 31 august, care se plătesc pînă la sfîrşitul anului penalităţile vor fi anulate, iar dacă sumele datorate se plătesc pînă la jumătatea anului viitor, acestea vor fi reduse la jumătate. Foarte important este că s-a schimbat şi ordinea stingerii datoriilor urmînd ca întîi să fie stinsă baza datoriei, indiferent de vechimea acesteia, după care şi majorările de întîrziere sau penalităţile, asta pentru a nu mai creşte valoarea majorărilor“, a precizat directorul DGFP.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.