Liderii organizaţiilor SIP-FEN Vrancea s-au întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Leopoldina Bălănuţă”. Pe ordinea de zi a discuţiilor s-au regăsit problemele sindicaliştilor din învăţământ precum suma forfetară ce va fi acordată în acest an personalului didactic şi didactic auxiliar, decontarea navetei, comportamentul unor directori, evaluările personalului didactic şi propunerea de scoatere a religiei din şcoli.
„În privinţa sumei forfetare din acest an personalul didactic şi cel didactic auxiliar trebuie să ştie că banii, 700 RON, le vor intra în cont la lichidarea din luna noiembrie. Au existat în unele şcoli liste cu personalul care solicită aceşti bani pe fondul unei manipulări demarate de liderii altui sindicat. Oamenii trebuie să ştie că Guvernul, prin intermediul unui program POS-DRU, a alocat acesti bani fără să fie nevoie de vreo cerere în acest sens si că nu se vor cere justificări pentru cheltuirea acestor bani. Este falsă tensiunea creată anumiţi lideri de la alt sindicat. Să fie clar, vor primi banii cuveniţi tot personalul didactic cu cel putin o jumatate de norma. Acordarea acestei sume forfetare este reglementată la art. 5 din OUG nr. 58 din 22 septembrie 2014 iar în Ordonanţa 49 sunt definite şi categoriile de personal care vor beneficia de aceşti bani. Este vorba de cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar !”, a declarat Paulina ROŞCAN, preşedintele SIP-FEN Vrancea.
În privinţa decontării navetei liderii din judeţ ai SIP-FEN Vrancea au atras atenţia că mai sunt primării unde sumele cuvenite cadrelor didactice pentru navetă se plătesc cu întârzieri semnificative. „SIP-FEN Vrancea a făcut demersuri pe lângă primării pentru ca aceste sume să fie plătite. Este clar că sunt primării care abia supravieţuiesc dar cadrele didactice nu au nicio vină. Unde nu se va găsi înţelegere vom ajunge în instanţă. Vom merge până la capăt pentru a apăra interesele membrilor noştri de sindicat”, a mai adăugat Paulina ROŞCAN.
Un alt subiect sensibil care a fost discutat este propunerea deputatului Remus Cernea de a se scoate Religia din şcoli şi înlocuirea cu Etica şi Cultura Civică. „În această chestiune sindicaliştii FEN au fost de acord că nu este altceva decât o încercare de manipulare a deputatului Cernea. Prin această propunere iniţiatorii speră să reducă prezenţa în spaţiul public a Religiei. Valorile neamului, între care şi toleranţa, au bazele puse la orele de Religie. Şi sper că această iniţiativă va fi respinsă de Senat. Dacă ar fi aprobată această propunere ar crea probleme pentru profesorii de religie şi ar trebui ca aceştia să aibă posibilitatea de reconversie profesională”, a mai adăugat liderul SIP-FEN Vrancea, Paulina Roşcan.