* Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, ieri, că România are de 10-15 ani o rată de ocupare de 58%, iar dacă aceasta nu va ajunge la 64-65%, vor fi probleme mari, pentru că statul se află în imposibilitatea de a plăti pensii * Au trecut 104 ani de la răscoala din 1907 şi românii tot suferă de foame *
Ioan Botiș a arătat că sistemul de pensii din România este un sistem de tip piramidal, atât timp cât sunt 10 milioane de persoane active din care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat. “Avem o rată de ocupare de 58%, de 10-15 ani. Nu avem capacitatea de a creşte această rată de ocupare şi, dacă nu vom reuşi să o creştem la 64-65%, avem probleme mari, pentru că nu poţi plăti pensiile. În acest caz ajungi să creşti vârsta de pensionare pentru că prea multe soluţii nu sunt. (…) Contribuţiile colective datează din secolul al XIX-lea şi reprezintă un sistem piramidal, un fel de schemă Ponzi”, a declarat ministrul Muncii. O schemă Ponzi este o operaţiune investiţională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane şi nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate. Termenul de schemă Ponzi este folosit îndeosebi în Statele Unite ale Americii, în România fenomenul fiind cunoscut sub termenul de „CARITAS“.
* Au trecut 104 de ani de la răscoala din 1907 şi românii tot suferă de foame *
Acum 104 ani avea loc, pe 3 martie 1907, la Paşcani, prima mare ciocnire dintre ţăranii răsculaţi şi armată. Răscoala ţărănească din 1907 ramâne, încă, chiar şi după mai bine de un secol, un subiect istoric sensibil pentru români. Revolta ţăranilor de la începutul secoului XX a fost cauzată de foame, de lipsa locurilor de muncă şi de creşterea taxelor.