Primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu va merge sâmbătă în judeţele Vrancea şi Buzău si Vrancea, cel mai grav afectate regiuni de căderile masive de zăpadă * Oprişan spune că prefectul Sorin Hornea face raportări din burtă în legătură cu motorina necesară dezăpezirii * În replică prefectul Sorin Hornea spune că se poate circula atât spre judeţul Bacău cât şi spre Galaţi * Potrivit afirmaţiilor şefului CJ în Vrancea au murit 127 de persoane din cauza zăpezii şi gerului * Hornea şi Oprişan s-au bătut în declaraţii la Realitatea TV *
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a informat că, începând de sâmbătă noapte, până duminică dimineaţă, vor fi ninsori slabe în sud şi sud-vest. Începând de duminică după-amiază, până marţi dimineaţa, cantităţile de zăpadă vor fi mai însemnate, existând posibilitatea ca ANM să emită mâine o atenţiona Cod galben, a subliniat directorul ANM. Primul ministru va fi însoţit de ministrul Apărării Naţionale – Gabriel Oprea şi ministrul Administraţiei şi Internelor – Gabriel Berca.
Vizita vine pe fondul presiunilor făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea care a cerut insistent, de mai multe zile, instituirea situaţiei de urgenţă pentru a putea debloca fondurile necesare deszăpezirii. La solicitarea lui Marian Oprişan Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat act vineri seară, în unanimitate, de situaţia de urgenţă din Vrancea. “În acest moment cetăţenii judeţului Vrancea se confruntă cu o situaţie foarte gravă, în ciuda comunicărilor făcute de instituţiile guvernamentale care, în opinia noastră, doresc să ascundă dimensiunea reală a sinistrului cu care ne confruntăm. Instituţia Prefectului a raportat, din burtă, către MAI o cantitate de motorină care s-a dovedit a fi insuficientă. De asemenea, pentru a minimaliza situaţia existentă la nivelul judeţului Vrancea, Instituţia Prefectului raportează faptul că există doar 9 localităţi izolate, la acest moment. Această informaţie este trunchiată, deoarece este vorba despre nouă comune, care înglobează 69 de sate în care trăiesc 41.234 locuitori, vorbim despre 13% din populaţia judeţului Vrancea care se află izolată de 7 zile, adică de168 de ore! În multe dintre aceste localităţi nu mai există nici curent electric încă din data de 4 februarie 2012. Este vorba despre şase comune rămase fără curent electric, dar şi de alte 26 de deranjamente colective din localităţile: Dumbrăveni, Palanca, Farcaş, Voetin, Valea Reghiu, Răiuţi, Bogza, Sihlea, Răduleşti, Oreavu, Obileşti, Gugeşti, Budeşti, Dealul Cucului, Trestieni, Bătineşti, Bilieşti, Cândeşti, Suraia, Râmniceanca, Şindrilari, Jiliştea şi Obrejiţa”, spune preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan.
Ce spune prefectul Hornea!
Urmare a solicitărilor prefectul judeţului Vrancea, Sorin Hornea, adresate Comandamentului Central de Iarnă, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, utilajele de deszăpezire care acţionează în Vrancea au fost suplimentate, începând de astăzi, și cu autofreze de la Regionala de Drumuri Naţionale Braşov. “Creşterea numărului de utilaje care intervin în judeţul Vrancea se realizează după ce pe drumurile naţionale din judeţ au acţionat în ultimele zile mai multe maşini de deszăpezire de la Regionala de Drumuri Naţionale Iași. În acest moment, DN 2 E 85 este deschis traficului rutier pe tot teritoriul judeţului Vrancea, de la limita cu judeţul Buzău până la limita cu judeţul Bacău. Un alt drum naţional important, DN 24 Tişiţa-Cosmeşti, care face legătura între judeţul Vrancea şi judeţul Galaţi este deschis traficului rutier. De asemenea, spre judeţul Bacău se circulă atât pe E85, cât şi pe DN 11A Adjud-Podu Turcului”, declară prefectul Sorin Hornea.