Noul preţ al gigacaloriei livrată de ENET către focşăneni este de 399,21 lei. În favoarea acestei majorări au votat grupurile de consilieri locali ai PSD şi PNL în timp ce consilierii PD-L s-au abţinut de la vot. Pe 10 octombrie ENET face probele pentru instalaţia de încălzire.
Decizia de a scumpi gigacaloria a fost luată în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local Focşani care a avut loc marţi seară, urmând ca noul preţ al gigacaloriei să intre în vigoare de la 1 noiembrie. În şedinţa de marţi s-au aprobat şi plafoanele de acordare a ajutoarelor pentru plata facturii la încălzire. Cum era de aşteptat consilierii locali nu au scăpat oportunitatea de a se înfrunta în privinţa motivului acestei scumpiri şi cine dă banii. Cei mai vehemenţi au fost consilierii PD-L care au acuzat managentul slab al ENET, mai ales că pe ordinea de zi a fost şi un proiect de majorare a capitalului social a fabricii de căldură a municipiului. “De ani buni de zile tot băgăm bani în Enet şi este degeaba. Este o gaură neagră. Vom vota majorarea de capital social pentru ca focşănenii să poată beneficia de căldură şi apă caldă, dar nu suntem de acord cu majorarea preţului la gigacalorie. În această problemă Guvernul a alocat 7 miliarde de lei vechi iar în privinţa ajutorului pentru plata facturii este important ca aceşti bani să ajungă direct la cetăţeni. Am vorbit în vară că sistarea apei calde va dura o lună şi iată că s-au făcut patru. De 20 de ani ENET este condus de PSD prin oamenii săi din Adunarea Generală a Acţionarilor”, a declarat Nicu Tănase, liderul consilierilor locali PD-L. Primarul Decebal Bacinschi s-a plâns în şedinţa de marţi de atitudinea presei locale în chestiunea ENET. “De ani de zile tot luăm bătaie de la presă din cauza ENET. Cu toate acestea trebuie să va spun că acest CET are printre cele mai mici datorii dintre CET-urile din România. Noi trebuie să votăm acest proiect de hotărâre pentru a putea da drumul la formularele de acordare a ajutorului la încălzire. Cred că trebuie făcut ceva şi în privinţa Asociaţiilor de Locatari sau Proprietari care nu se subordonează nimănui. Nu ştiu ce fac aceste asociaţii cu banii, pentru că învârt miliarde. Trebuie să aibă o subordonare”, a afirmat primarul Decebal Bacinschi. La rândul lui Vasile Dobre – viceprimarul PNL al Focşaniului consideră că vina pentru situaţia creată revine focşănenilor. “Am ajuns în această situaţie pentru că o parte a cetăţenilor municipiului Focşani nu plătesc ceea ce consumă. 100 miliarde de lei vechi este datoria cetăţenilor către ENET şi este egală cu suma datorată de ENET către Distrigaz. Dacă s-ar fi plătit aceşti bani de către populaţie ar fi fost cu totul altceva. Avem girul USL să votăm acest proiect de hotărâre pentru a intra în normalitate”, a adăugat şi viceprimarul Vasile Dobre. Consilierul local PSD Liviu Oloeriu a spus că este conştient de faptul că scumpirea gigacaloriei este o măsură nepopulară. “Este limpede că cetăţenii nu îl vor privi cu prea mult drag pe primarul care le-a scumpit gigacaloria. Să nu uităm însă că oamenii au ajuns să nu poată plăti datorită faptului că au salariile şi pensiile ciuntite de putere”, a declarat şi Liviu Oloeriu.
# Verificări la sânge a beneficiarilor de ajutor pentru încălzire
Anul acesta, primăriile vor trebui să facă mult mai multe verificări la faţa locului privind veridicitatea celor declarate de către solicitanţii de ajutor de încălzire. Până la începutul iernii 2011-2012, primăriile vor trebui să facă anchete sociale la cel puţin 60% dintre cei care au cerut şi urmează să primească ajutor pentru încălzirea locuinţei. Anchetele vor fi efectuate prin sondaj, la solicitarea Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Vrancea, şi vizează verificarea celor declarate de către solicitant cu privire la numărul membrilor familiei, veniturile şi bunurile acesteia. În acelaşi timp, controale la domiciliul beneficiarilor, dar şi la primării, vor fi întreprinse şi de către inspectorii sociali.
Pe perioada sezonului rece, ajutoarele de încălzire vor fi acordate persoanelor cu venituri de până la 786 lei pe membru de familie, în cazul familiilor, respectiv celor cu venituri de cel mult 1.082 lei, în cazul persoanelor singure. Ajutoarele se vor acorda în perioada 1 noiembrie 2011 – 31 martie 2012.
Potrivit ordonanţei, primăriile care nu acordă ajutoarele pentru fiecare lună a sezonului rece, pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, riscă o amendă de la 1.000 la 5.000 de lei. De asemenea, aceeaşi sancţiune este prevăzută şi pentru primăriile care nu efectuează anchete sociale pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise în declaraţiile pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia pentru cel puţin 60% dintre beneficiarii dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinţei.
“Declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vădit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz, şi se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului Penal”, a declarat marţi directorul executiv al AJPS, Vincenţiu Micheci. Persoanele care nu menţionează corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute, aşa cum sunt acestea trecute în formularul de cerere a ajutorului de încălzire, riscă o amendă de la 200 la 1.000 de lei.
# Lista neagră a bunurilor care te lasă fără ajutorul social – ai trei vaci sau cinci porci adio sprijin!
Potrivit şefului AJPS Vrancea, Vicenţiu Micheci familiile ai căror membri au în proprietate bunuri materiale menţionate pe lista proiectului hotărârii de Guvern vor fi nevoite să achite nota de plată la întreţinere în proporţie de 100% şi nu vor beneficia de ajutorul statului, chiar dacă venitul pe membru de familie nu depăşeşte 786 lei. La categoria bunuri mobile sunt menţionate motociclete, motorete, scutere şi autoturisme cu o vechime mai mică de zece ani. Şalupele, bărcile cu motor, scuterele de apă, iahturile şi chiar drujbele sunt şi ele bunuri care îi lasă pe proprietari fără ajutorul de încălzire. Totodată, cine are depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei îşi va plăti întreţinerea în proporţie de sută la sută. Lista neagră continuă cu terenul intravilan sau extravilan pe care se află locuinţa de domiciliu şi curtea aferentă. Iar cireaşa de pe tort o constitue animalele din bătătură. Astfel, cine are peste trei bovine, peste cinci porcine sau 20 ovine/caprine sau peste 15 familii de albine nu va beneficia de ajutorul de încălzire.