* Ruşii se tem că din Vrancea ar putea veni un seism care să se simtă până la Moscova * În timp ce Gheorghe Mărmureanu şi specialiştii români în seismologie anunţă că trebuie să ne temem de un cutremur major până în 2040 rușii se gândesc serios la aventualitatea ca acest seism să ar putea veni mai repede*
Oameni de ştiinţă ruşi prevăd un cutremur cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter la Moscova, care va veni din Vrancea. O declaraţie în acest sens a fost făcută marţi de Evgheni Rogojin, directorul Institutului pentru Fizica Pământului de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, relatează portalul Life News. Moscova este foarte rar zdruncinată de un cutremur şi niciodată de mai mult de 4-5 grade, iar atunci când se înâmplă – cam o dată la 30 de ani – evenimentul seismic vine de regulă dinspre Carpaţi, mai exact din România, scrie publicaţia online menţionată. Ultima oară Moscova a resimţit cutremurul din 1977 din România, care a avut o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter.
Deşi a ezitat să spună o dată exactă a viitorului cutremur ce va zdruncina Moscova (via Carpaţi), academicianul rus a lăsat să se înţeleagă că acest eveniment s-ar putea întâmpla în următorii zece ani sau, poate, chiar mai devreme.
* Centrala de la Cernavodă rezistă la cutremurele care se pot produce în România
Centrala nucleară de la Cernavodă a fost proiectată să reziste la cutremure cu magnitudinea de opt grade pe scara Richter, iar seismele care se pot produce în România pot avea o intensitate maximă în intervalul de 7-7,5 grade, se arată într-un comunicat transmis de Nuclearelectrica. „În cazul unui cutremur, centrala se opreşte în condiţii de securitate nucleară, adică se asigură următoarele funcţii: oprirea reactorului, răcirea zonei active şi monitorizarea parametrilor de securitate nucleară”, se spune în comunicat.
Compania de stat notează că în România nu există riscul producerii unui cutremur cu o magnitudine atât de mare ca a celui care a avut loc vineri în Japonia, de 8,9 grade. Tehnologia de securitate nucleară CANDU 6, utilizată de centrala de la Cernavodă, prevede două grupe de sisteme speciale care sunt proiectate pe principii de acţionare diferite, amplasate în locaţii distincte şi cu surse de acţionare independente.