Schimbările majore ce vor influenţa şcoala românească în 2012

Introducerea clasei pregătitoare, săptămîna „Şcoala, altfel”, finanţarea de la bugetul de stat a elevilor care învaţă în şcoli private, reintroducerea învăţămîntului profesional şi renunţarea la titularizare- sînt cîteva dintre prevederile noi ce vor intra în vigoare începînd cu anul 2012.

1. Introducerea clasei pregătitoare: învăţămîntul devine obligatoriu de la şase ani.Copiii născuţi în anul 2005 reprezintă ultima generaţie admisă în învăţămîntul primar fară să fi făcut clasa pregătitoare. Nu se ştie încă ce fel de activităţi se vor face pe parcursul anului pregătitor, însă educatorii şi învăţătorii vor participa la cursuri de instruire în acest sens. Conform legii, în clasa pregătitoare vor fi înscrişi copiii care împlinesc vîrsta de şase ani pînă la începerea noului an şcolar.

2. Şcoala, altfel: o săptămînă de activităţi extra-curriculare

Săptămîna 2-6 aprilie, de dinaintea vacanţei de primăvară, se desfăşoară sub numele „Şcoala, altfel”. În această perioadă, se desfăşoară activităţi de educaţie non-formală, au loc competiţii sportive, activităţi de voluntariat etc. Tot în această perioadă se desfăşoară şi olimpiadele, etapele naţionale.

3. Gimnaziul se prelungeşte pînă în clasa a IX-a, inclusiv

Elevii care au început clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012 vor sta in gimnaziu cinci ani, inclusiv in clasa a IX-a. La finalul clasei a IX-a, toţi elevii vor susţine probe scrise la limba şi literatura română, limba maternă, o alta transdisciplinară la matematică şi ştiinţe, dar şi la o limbă de circulaţie internaţională.De asemenea, evaluarea include şi o probă practică de utilizare a calculatorului, precum şi o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, ambele susţinute în timpul anului şcolar. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaţionale. Elevii care au intrat în clasa a V-a în septembrie 2011 vor da şi examen de admitere la liceu, probă care se va desfăşura la nivelul unităţii de învăţămînt pentru care optează.

4. Finanţarea urmează elevul

Şcolile private vor primi bani de la buget, la fel ca cele de stat. Se va întîmpla din anul 2012, odată cu aplicarea principiului “finanţarea urmează elevul”, prevăzut în legea educaţiei naţionale. Concret, statul va plăti costul standard per elev (între 2.000 şi 3.000 de lei pe an) şi şcolilor private.

5. Mai puţine clase a IX-a în liceele cu promovabilitate sub 15% la Bac

Începînd cu anul şcolar 2012-2013, liceele în care au promovat Bacalaureatul mai puţin de 15% dintre elevi vor avea mai puţine clase. Excepţie fac, conform metodologiei, “unităţile de învăţămînt de nivel liceal unice la nivel de localitate, precum şi cele care au cîte o clasă a IX-a, a X-a, a XI-a şi a XII-a”.

6. Fără examen de titularizare: şcolile vor angaja profesori în mod direct

Anul 2011 a fost ultimul in care Ministerul Educatiei a organizat concursuri de titularizare sau suplinire. Conform noii legi a Educaţiei, din 2012 angajările se fac direct în şcoli, pe bază de examen şi interviu. Profesorii angajaţi vor semna contracte pe perioadă determinată, pînă la obţinerea definitivatului. Cei care au definitivatul, sînt angajaţi de şcoli pe perioadă nedeterminată. Relaţia dintre şcoală şi profesor va semăna cu cea angajator-angajat, fără să mai fie intermediată de inspectoratele şcolare. În cazul în care o şcoală îşi restrînge activitatea, inspectoratele nu mai sînt obligate să asigure un nou loc de muncă profesorilor care au rămas fără post.

7. Dacă e luni, se cîntă imnul naţional în şcoli

Senatul a adoptat cu puţin timp în urmă o propunere de modificare a Legii 75/1994, prin care intonarea imnului naţional devine obligatorie în toate sălile de clasă din ciclurile gimnazial şi primar. Imnul se va intona în fiecare zi de luni, fiind obligatorii primele patru strofe.

8. Reintroducerea şcolilor profesionale. Învăţămîntul profesional va fi reintrodus din 2012, iar în şcolile de acest tip se va face multă practică şi puţină teorie.

1 Response pentru “Schimbările majore ce vor influenţa şcoala românească în 2012”

  1. Tekno Shop says:

    In sfarsit au fost date niste legi, de care sistemul de invatamant avea nevoie de mai mult timp.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.