* Miercuri a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social organizată de către Instituția Prefectului Județul Vrancea, ședință în care s-a discutat și despre serviciile medicale oferite la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani *
„Am solicitat Prefectului Județului Vrancea organizarea acestei întâlniri ca urmare a semnalului de alarmă tras la începutul acestui an de către medicii acestei unități spitalicești dar și în urma sesizărilor primite de la cetățenii Municipiului Focșani. Discuțiile au arătat că am avut dreptate atunci când am atras atenția că este o situație de criză la cea mai mare unitate sanitară din Vrancea unde există un deficit de cadre medicale. S-a constatat că este nevoie de o modificare a normativelor și a cadrului legislativ în domeniul medical astfel încât să diminuăm deficitul de personal specializat.
În calitate de membru al Consiliului Director al Asociației Municipiilor din România, consider este nevoie ca propunerile medicilor să ajungă cât mai repede de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” la Primăria Municipiului Focșani pentru a fi făcute demersuri pentru modificări legislative în timp util și să îmbunătățim serviciile medicale oferite pacienților din Municipiul Focșani și județul Vrancea.
Tot în urma demersurilor pe care le-am întreprins în cadrul AMR a fost aprobată OG 8/2025 prin care specialiștii în domeniul sănătății au prioritate la repartizarea locuințelor destinate tinerilor. În acest sens am inițiat deja un proiect de hotărâre prin care cadrele medicale vor avea prioritate la repartizarea locuințelor ANL disponibile în Focșani.
De altfel, Primăria Municipiului Focșani a sprijinit instalarea medicilor în Municipiul Focșani de fiecare dată când am avut solicitări în acest sens din partea celor două mari spitale de urgență din oraș“, a afirmat primarul mun. Focșani Cristi MISĂILĂ.
* Construcția noului Spital Județean, prioritate zero pentru CJ Vrancea *
Prioritatea declarată a președintelui Consiliului Județean Vrancea, Nicușor HALICI este finanțarea construcției noului Spital Județean. La această dată proiectul este deja depus pentru finanțare de Consiliul Județean Vrancea în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești, finanțat de Guvernul României. Lipsesc însă banii pentru a începe construcția și singura cerință a președintelui Consiliu Județean, de când a
preluat mandatul, este finanțarea acestui spital vital pentru județ, de care vrâncenii au mare nevoie.
În această perioadă dificilă, am căutat soluții reale pentru a sprijini Spitalul județean și pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale medicilor.
* Ce face concret CJ Vrancea pentru sistemul medical din județ? *
La această oră, la nivelul CJ, este analizată posibilitatea de a acorda 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐠𝐚̆𝐫𝐳𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥, care să fie suportate din bugetul Consiliului Județean, astfel încât să fie atrași mai mulți specialiști. „Așa cum Consiliul Județean a sprijinit Spitalul în decursul anilor, prin finanțarea investițiilor și asigurarea cheltuielilor de funcționare, voi face diligențele necesare pentru a găsi soluții, inclusiv pentru modificarea legislației, pentru a avea plăți mai atractive pentru gărzile din Spitalul Județean din Focșani. Până la sfârșitul acestui an punem la dispoziție 𝟐𝟖 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐧𝐭̦𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐮 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢, pentru a face din Vrancea un județ atractiv pentru tinerii profesioniști.
Am început demersurile pentru a pune bazele unei 𝐫𝐞𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞, pentru atragerea medicilor în Focșani încă de pe băncile facultății. Am avut discuții cu câțiva rectori recunoscuți din sistemul medical din România, care și-au arătat disponibilitatea și deschiderea de a veni și în Vrancea cu anumite secții de specialitate. Astfel, am avea mai mulți medici rezidenți care să preia din presiunea anumitor urgențe medicale.
Am solicitat sprijin de la Ministerul Sănătății și Guvern pentru a găsi cele mai bune soluții pentru spital și pentru a eficientiza actul medical.
Am modernizat secțiile Spitalului Județean, pentru ca vrâncenii să beneficieze de servicii medicale la standarde europene. Consiliul Județean, prin transferuri directe, a alocat Spitalului Județean în ultimii 6 ani aproape 𝟏𝟏 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐥𝐞𝐢 pentru cheltuielile de funcționare și 𝟏𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐥𝐞𝐢 pentru investiții. Voi propune în acest an în bugetul județului 1 milion de lei, pentru o funcționare cât mai eficientă a Spitalului“, a declarat și președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor HALICI.