Tabără la Gălăciuc pentru tineri rromi din Botoşani, Covasna, Harghita şi Vaslui

* În perioada 16 -22 aprilie, Tabără Gălăciuc a găzduit 145 de elevi rromi de clasele a VII a şi a VIII a, din judeţele Botoşani, Covasna, Harghita şi Vaslui, în cadrul Proiectului Pe fonduri Europene ID 4621, “Educaţia copiilor rromi – calea spre un loc de muncă stabil” *

„Un peisaj pitoresc, oameni primitori, mâncare gustoasă şi un domn director creativ, activ şi foarte bun manager, în persoana domnului profesor Mihail Fâsan, care ne-a aşteptat în după-masa zilei de 16 aprilie la intrarea în pădurea de pin unde este amplasată tabăra Gălăciuc, fiindu-ne alături la toate activităţile. Duminică, 17 aprilie,  am fost călăuziţi la cele mai renumite puncte turistice din judeţul Vrancea: Cascada Putnei, Cheile Tişiţei şi Mănăstirea Lepşa. Atât copiii, cât şi cadrele didactice au fost fascinaţi de frumuseţea eternă a peisajului şi de caracteristicile unice ale zonei prezentate de domnii formatori de tineret de la Asociaţia „Focul Viu”,  Ioan Florea, Silviu Pleşa şi Florin Grozavu.

Luni, 18 aprilie,  a început sesiunea de pregătire intensivă pentru testele naţionale cu subiect unic, proiectate şi implementate de cadrele didactice din cele patru judeţe la disciplinele matematică, limba şi literatura română. Însă pe lângă procesul de predare-învăţare, copiii au  avut parte şi de multă distracţie, activităţi variate de cunoaştere, autocunoaştere, de comunicare, de formare a grupului, de cooperare şi multe jocuri în echipă, datorită acestor activitati in echipa, s-au impletit prietenii frumoase pline de  dragoste si multe alte posibilităţi pe care urmează să le exploateze împreună cu mentorii şi profesorii lor. Seară de seară în programul copiilor s-au introdus

numeroase acivităţi distractive : in a doua seara s-a prezentat dansul tradiţional rromani „cingerdgi” de elevii bursieri din judeţul Harghita, pregătiţi cu multa daruire de doamna Core Maria. Formatorii de tineret de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”,  Cristina Cantia şi Alexandru Airinei au organizat diverse concursuri care se bazau pe probe interesante, am avut placuta ocazie să vizionăm piese de teatru pregătite de elevii noştri în această tabără, sub coordonarea domnului preşedinte al Asociaţiei Kolping, Corneliu Bulai.

„Plecând cu multe amintiri plăcute, experienţe utile şi cu multă energie acumulată, în numele echipei din Harghita şi din celelalte judeţe participante le mulţumim organizatorilor Taberei Gălăciuc pentru ospitalitatea şi clipele de neuitat oferite copiilor rromi în această vacanţă de vis înaintea sărbătorilor pascale.  Să ne revedem curând ! – ACEN DEVLESA !,  avea sa spună vineri, la despărţire, doamna profesor de limba şi literatura română, Kibedi Ildiko..

„Elevii au beneficiat de condiţii excelente de masă şi cazare, li s-a asigurat logistica necesară pentru orele de pregătire intensivă la limba şi literatura română respectiv matematică, dar şi pentru activităţi cultural artistice şi sportive. Profesorii participanţi ca formatori în cadrul proiectului au rămas plăcut impresionaţi de dorinţa manifestată pentru instruirea formală şi nonformală, de buna pregătire a celor mai mulţi dintre ei, de modul civilizat de comportare, de talentul acestora în domeniul muzicii şi dansului. Nu trebuie să-i marginalizăm pe rromii de lângă noi, trebuie să-i cunoşatem, iar şansa de educaţie prin cultură nu este decât o şansă reală care poate întradevăr să schimbe ceva.”, spunea domnul profesor de limba şi literatura română, Constantin Timofte.

„Pe cei sceptici, cu prejudecăţi i-as fi invitat în tabăra de la Gălăciuc, să vadă copii frumoşi, isteţi, civilizaţi şi dornici de viaţă, să vadă o foarte bună organizare.            Succes copiilor şi felicitări organizatorilor!”, spunea la final domnul profesor de matematică, Petre Bălaşa.

A fost o săptămână plină, cu multe activităţi pe linie administrativă sau educativă, încheiată cu dans şi cântec de voie bună în jurul focului de tabără, dar plec acasă cu o învăţătură „fericirea învinge orice”, si cu o mare  bucurie în suflet ca am contribuit la realizarea unui vis frumos pentru copii participanţi în această tabără declara vineri, directorul de tabără, profesorul Mihail Fâsan.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.