Ucenicie cu bani de la stat!!!

* Începînd cu acest an, prin Legea nr.106 şi H.G. nr.1212, angajatorii sînt încurajaţi să angajeze tineri care vor învăţa meserie la locul de muncă * Noua lege permite angajatorilor să primească subvenţii pentru fiecare ucenic format, prin contract, la locul de muncă sub îndrumarea unui coordonator * Perioada pentru care poate fi încheiat contractul de ucenicie este de minim 12 luni şi maxim trei ani *

Pentru scăderea numărului şomerilor din rîndul tinerilor, legea permite angajatorilor să formeze ucenici cu sprijin financiar de la stat. Practic, patronii care primesc la locul de muncă un ucenic pentru a-l pregăti într-o anumită meserie, pot beneficia de o sumă de bani cu titlu de subvenţie, din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Subvenţia reprezintă 60% din valoarea ajutorului de şomaj. Perioada pentru care poate fi încheiat contractul de ucenicie este de minim 12 luni şi maxim trei ani. În cazul în care angajatorul primeşte un ucenic şi solicită ajutorul de la stat, iar ucenicul nu reuşeşte să treacă de cele două evaluări prevăzute de lege la sfîrşitul uceniciei, angajatorul, şi nu ucenicul, va trebui să returneze statului sumele de bani primite lunar pe perioada pregătirii ucenicului.

* Învaţă o meserie la locul de muncă *

Angajatorul care primeşte un ucenic are obligaţia de a desemna un coordonator de ucenicie pentru formarea profesională a ucenicului, în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă. Coordonatorul de ucenicie va fi un salariat al angajatorului cu o experienţă profesională, în ultimii 10 ani, de cel puţin 5 ani în ocupaţia pentru care participă la programul de ucenicie. În plus faţă de firme, pot încheia contracte de ucenicie la locul de muncă şi persoanele fizice autorizate, cu cel puţin un an de activitate în domeniul respectiv şi întreprinderile familiale cu cel puţin un an de activitatea. În ceea ce priveşte durata contractului de ucenicie, aceasta nu poate fi mai mare de 3 ani şi nici mai mică de 12 luni, iar angajatorul va avea obligaţia de a asigura ucenicului accesul la pregătire teoretică şi practică. La finalul colaborării, angajatorul este obligat să organizeze evaluarea pregătirii teoretice şi practice a ucenicului. Pentru aceasta, angajatorul se va ocupa de înscrierea ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale, unde acesta primeşte un atestat care să-i certifice abilităţile, în cazul în care va reuşi la probe.

* Subvenţie de la stat *

Legea dă posibilitatea angajatorului să primească o subvenţie lunară pe toată perioada derulării contractului de ucenicie. Astfel, la cerere, se asigură din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru fiecare ucenic, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj. Pentru acordarea acestui ajutor financiar, angajatorul trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană (AJOFM), în termen de 30 de zile de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie la locul de muncă. În plus, angajatorul care organizează programe de ucenicie are obligaţia să comunice AJOFM locurile de muncă pentru care urmează să organizeze aceste programe. Subvenţia se acordă de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie la locul de muncă, în fiecare lună, proporţional cu timpul efectiv lucrat. Obligaţia patronului care primeşte un ucenic şi solicită acel ajutor de la stat este să menţină raporturile de muncă ale ucenicului pe perioada contractului de ucenicie la locul de muncă încheiat. Totuşi, angajatorul este dezavantajat în cazul în care primeşte ucenic pe cine nu trebuie. Pentru că în situaţia în care ucenicul nu primeşte nici a doua oară Certificatul de competenţe profesionale pe care este obligat conform legii să îl obţină în urma unei evaluări la sfîrşitul contractului de ucenicie, angajatorul, şi nu ucenicul, este obligat să restituie, în totalitate, agenţiei sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru respectivul ucenic, plus dobînda de referinţă a Băncii Naţionale a României.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.