Domnul Trandafir pus la colț de Guvern, primul clopoțel din acest an a sunat înmormântarea educației !!!

* Primul clopoțel din anul școlar 2020 – 2021 a sunat, parcă, a înmormântare în loc să sune a bucurie * Mulți dintre profesorii în vârstă au ales să se pensioneze, chiar cu 5 ani înainte de termen, de frica îmbolnăvirii și a dezorganizării cronice din sistem * Nu sunt tablete, manuale iar în unele școli, nici măcar internet * Deși le cer dascălilor să își cumpere singuri măștile de protecție, Guvernul le taie din drepturile salariale câștigate prin lege * președintele Iohannis și ministrul Anisie mesaje șocante pentru începutul de an școlar! *

În calitate de angajator al personalului din învățământul de stat, Guvernul ESTE OBLIGAT  de Codul Muncii să asigure măști gratuite profesorilor. Refuzul de a da măști gratuite, la fel cum dau altor categorii expuse riscului de infectare (medici, polițiști), reprezintă o încălcare gravă a legii.

Art. 175 prevede că „angajatorul are obligația să asigure securitatea și SĂNĂTATEA salariaților în toate aspectele legate de muncă”, iar măsurile dispuse în acest sens „nu pot să determine obligații financiare pentru salariați”. Deci dacă impune masca de protecție, atunci nu poate obliga profesorii să o plătească.

Profesorii infectați nu pot fi înlocuiți. Înjumătățirea elevilor dintr-o clasă, înseamnă dublarea orelor de curs și, implicit, a numărului profesorilor. Mai mult, sunt peste 14.000 de dascăli în prag de pensionare (>60), care intră în categoria de vârstă cu risc ridicat în fața COVID-19. În lipsa măsurilor de protecție, mulți dintre ei vor să se pensioneze la termen sau anticipat.

Fără măști și fără majorare salarială!

Deși le cer dascălilor să își cumpere singuri măștile de protecție, Guvernul le taie din drepturile salariale câștigate prin lege. Majorarea anticipată salariilor profesorilor de la 1 septembrie, la nivelul prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022, reprezintă un drept câștigat. (Prevederea a fost adoptată de PSD prin OUG 114).

Domnul Trandafir al zilelor noastre este educatorul, învățătorul sau profesorul care trebuie să se mulțumească cu discursurile lipsite de conținut ale președintelui Iohannis și ministrului Educației, Monica Anisie „Pepsiglas“. În opinia președintelui Iohannis dascălii trebuie să găsească resurse interne și adesea să se adapteze la situații neprevăzute“, fără să fie plătiți corespunzător și fără să fie măcar protejați.

Ministrul Educației, Monica Anisie are un mesaj și mai șocant în care vorbește despre „un an imprevizibil și complicat, dar și cu multe oportunități!” fără să sufle nici un cuvințel despre majorările salariale pe care profesorii le-au câștigat prin lege!!!.

Conform legilor în vigoare la momentul respectiv, profesorii trebuiau să beneficieze de două majorări de salarii în 2020: Prima începând cu 1 ianuarie, respectiv cu un sfert din diferența rămasă până la nivelul din 2022 stabilit în Legea salarizării, a doua, la 1 septembrie, când ar fi trebuit să se majoreze direct la nivelul din 2022. Pentru prima majorare era nevoie de 4,2 miliarde lei, pentru a doua era nevoie de încă 2,8 miliarde lei (respectiv majorările prevăzute inițial  pentru anii 2021 și 2022, adică 4,2 x 2, împărțit la 3, pentru că prevederea se aplica doar pe ultimele 4 luni din an). Deci în buget, cheltuielile de personal pentru personalul din învățământ ar fi trebuit să fie suplimentate cu 4,2+2,8= 7 miliarde, nu doar cu 1,3!

Vrancea deschide școlile deși este printre cele mai afectate județe din țară

Cele mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, înregistrate până în prezent, sunt în Bucureşti – 12.686 şi în judeţele Suceava – 5.608, Argeş – 5.207, Braşov – 4.956 şi Prahova – 4.674, informa, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Peste 3.000 de îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Galaţi (3.532), Iaşi (3.524), Dâmboviţa (3.370) şi Bacău (3.285), iar peste 2.000 de cazuri sunt în judeţele Vrancea , Arad, Bihor, Buzău, Cluj, Dolj, Ilfov, Neamţ, Timiş şi Vaslui.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.