Le “Grand Tour” en Europe: art, paysage, jardins, créativité, innovation

In perioada 18- 22 martie 2013 am participat la cursul Le “Grand Tour” en Europe: art, paysage, jardins, créativité, innovation, la Paris, Franta. Activitatile de formare s-au desfasurat pe durata a 5 zile, de luni pana vineri.Curs sustinut si finantat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare, Dezvoltare in Educatie si Formare Profesionala.

Activitatile au fost de invatare prin descoperire si cunoastere nemijlocita, preponderenta fiind metoda cercetare-actiune-formare.
Alte metodele folosite in desfasurarea stagiului au fost cele de tipul grupurilor de lucru, sesiunilor plenare, atelierelor practice, video prezentarilor, excursiilor culturale etc.
Prima zi a fost dedicata unei vizite culturale la muzeul Eugene Delacroix, unde am admirat expozitia de pictura ” Des fleurs en hiver “, picturile din ” Chapelle des Saints Anges “, sculpturile din curtea interioara a muzeului. Alaturi de acestea erau expuse in muzeu si lucrari ale unor oameni de arta ca: Johan Creten, Jean-Michel Otliriiel s.a., unele dintre acestea fiind sculpturi lucrate sub forma de scoici sau adevarate labirinturi din globuri colorate.
Ni s-a explicat tehnica de lucru folosita, migala si creatia necesara alegerii culorilor potrivite, munca depusa, precum si simbolistica lucrarilor de arta expuse.
Dupa-amiaza ne-am reunit cu totii intr-o sala de lucru unde fiecare participant s-a prezentat, cu detalii despre munca sa in tara de origine, specificul unitatii scolare de provenienta. La finalul zilei, in cadrul unui atelier de lucru, fiecare si-a redat propriile impresii si reflectii traite in prima zi de curs sub forma unei creatii artistice de tipul unei mandale, folosind tehnici ca pictura, desenul, colajul etc. sau combinandu-le. Acestea au reprezentat piesele de puzzle ale unei singure mandale, care reflecta munca de echipa a grupului, o singura creatie.
Ziua urmatoare s-a desfasurat sub forma unei excursii culturale in cartierul Le Marais, vechiul centru istoric, cultural si financiar al L’Ile de France, in jurul caruia s-a dezvoltat Parisul de astazi. Am cunoscut vechi cladiri scolare, L’Hotel de la Viile, inima revolutiei franceze de la 1879, constructii impunatoare apartinand regilor din dinastia Ludovic, cladirea Arhivelor Nationale, muzeul de istorie nationala Le Carnavalet etc. Ziua s-a incheiat sub forma unor dezbateri libere, in cadrul careia am cules impresii individuale si de grup despre noutatile si informatiile primite.
Cea de-a treia zi am petrecut-o in suburbia capitalei franceze Saint Germain en Laye, unde am vizitat muzeul Maurice Denis, o adevarata incursiune in pictura simbolistica. Ghidul nostru a fost d-na Marlaine, un excelent om de arta. Ni s-a vorbit de asemenea despre tehnica Nabi, individualizata prin folosirea mozaicului, a arabescurilor, culorilor putine, plate, fara lumini si umbre.
Am cunoscut capela muzeului, La Saint Chapelle, unde am aflat despre istoricul acestuia, dar si despre proiectele educative desfasurate aici, initierea grupurilor de elevi, adulti in taina si arta simbolistica.
Dupa-amiaza, in cadrul unui atelier de lucru, fiecare participant a redat, dupa model, un tablou la alegere, din muzeu; de asemenea, in cadrul unor proiectari video, am surprins detalii tehnice si artistice prezente in mai multe lucrari simbolistice, am redat noi insine, dupa instructiuni, un astfel de tablou.
Penultima zi s-a desfasurat sub forma de vizite educative la 2 importante muzee, D’ Orangerie si D’Orsay. Am parcurs cu placere imensele sali de arta, unde erau expuse panze apartinand atat unor impresionisti ca: Cezanne, Modigliani, Matisse etc., dar si neoimpresionisti, postimpresionisti ca Van Gogh, Gauguin, romantism negru, sculpturi antice etc.
In muzeul D’Orsay am avut drept sarcina individuala de a identifica anumite tablouri dupa curentul artistic de apartenenta, de a reda unul dintre ele, de a caracteriza o anumita epoca de arta prezentata.
Ultima zi s-a finalizat cu inmanarea certificatelor de participare la curs, fiecare participant a realizat o scurta prezentare a impresiilor personale privind desfasurarea cursului, s-a vorbit despre posibilitatea initierii unor viitoare parteneriate si proiecte europene.

Autor articol prof. Mihaela BORDEI

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.