Ziua foștilor deținuți politici anticomuniști la Focșani!!!

* Lecție de istorie emoționantă astăzi, la Galeriile de Artă din Focșani, unde Muzeul Vrancei și Consiliul Județean Vrancea au organizat un eveniment dedicat Zilei Deținuților Politici Anticomuniști, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici – filiala Vrancea, Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani, Liceul de Artă „Gh. Tattarescu” Focșani și Școala Gimnazială Suraia *

Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare, a adresat un mesaj celor prezenți: ”Astăzi este o lecție vie de istorie, despre o perioadă nefastă pentru poporul român, perioada comunistă, un regim drastic. Mulți dintre cei care s-au opus regimului au sfârșit în închisorile României. Mulțumim celor care s-au opus regimului comunist, datorită lor și celor care au luptat pentru România, noi suntem liberi astăzi”.
Zeci de elevi au ascultat mărturiile cutremurătoare ale doi foști deținuți în lagărele comuniste, participanți la răscoalele țăranilor împotriva colectivizării din anul 1957 de la Suraia și Vadu Roșca. Este vorba despre Marin Apostu (Titi) (85 ani) și Crăciun Aurel (85 ani), care la vârstele de 17 ani și 18 ani au fost condamnați la ani grei de temniță și muncă silnică pentru că au încercat să se opună regimului comunist. De asemenea, au susținut intervenții profesorii: Camelia Sandu (Școala Gimnazială Suraia), Mariana Dascălu și Doru Constantinescu (Liceul de Arte), precum și muzeograful Mădălina Racoș.
Între 6 martie 1945 şi 22 decembrie 1989, sute de mii de români au suferit persecuţiile regimului comunist în centre de exterminare, temniţe, lagăre de muncă şi azile psihiatrice. În localitățile actualului Judeţ Vrancea (Răstoaca, Vadu-Roşca, Suraia, pe Valea Râmnicului, pe Valea Zăbrăuțiului şi în satele din Munţii Vrancei), opozanții au organizat revolte anticomuniste. Din păcate, toate au fost înfrânte, iar participanții au sfârşit în lagăre şi închisori.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.