* În Piața Unirii din Focșani a avut loc astăzi un ceremonial militar și religios cu ocazia celebrării Zilei Imnului Național *
„Sunt 176 de ani de când, potrivit documentelor vremii, cântecul revoluționar “Deşteaptă-te române” a fost intonat pentru prima dată. Această veritabilă Marseilleză românească născută din tumultul luptei revoluţionare de la 1848 răsună peste veacuri ca o mărturie continuă a dragostei de țară și neam, limbă și tradiții. Indiferent de ocazie, „Deșteaptă-te, române!” ne emoționează când îl auzim și ne îmbărbătează când îl intonăm. Pentru noi toți, fără deosebire de vârstă ori profesie, dacă suntem în țară sau în afara granițelor sale, mesajul răsunător transmis de Imnul de Stat este un permanent îndemn la unitate și o continuă afirmare a valorilor tradiționale naționale.
„Deșteaptă-te, române!” ne aduce mereu aminte că reprezentăm un brav popor și o țară demnă, liberă și suverană. Iar în această Țară binecuvântată de Dumnezeu cu tot ce e mai frumos, putem avea opinii sau păreri diferite, simpatii ori antipatii politice, dar în jurul simbolurilor naționale, așa cum este și Imnul de Stat, suntem obligați să fim uniți, pentru că uniți suntem mai puternici! Odată cu intonarea Imnului Naţional ne onorăm trecutul, prezentul și viitorul cu speranța că vom reuși să ne ridicăm la înălțimea faptelor glorioase ale celor care ne-au dat motive să fim mândri că suntem români!
La mulți ani, români! La Mulți Ani, România! La mulți ani, focșăneni! La Mulți Ani, Focșani!“, a transmis primarul mun. Focșani, Cristi Valentin Misăilă.
”Astăzi celebrăm unul dintre cele mai prețioase însemne ale identității noastre: Imnul Național. La intonarea ”Deșteaptă-te române!”, inima fiecărui român tresare de mândrie. Acordurile și versurile acestuia ne aduc emoția apartenenței la aceeași națiune și sentimentul că suntem uniți și trăim într-o țară frumoasă, liberă și independentă. Începând din anul 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curajul în timpul momentelor cruciale, în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), cât şi în Primul şi Al Doilea Război Mondial. Imnul național este și astăzi unul dintre cele mai importante simboluri de stat, alături de stema și de drapelul național. Versurile sale sunt pline de semnificații profunde și trezesc în fiecare dintre noi sentimentul de patriotism și devotamentul pentru țara noastră, așa cum, de-a lungul timpului, și bravii noștri înaintași au fost încurajați de mesajul său înălțător. Astăzi, mai mult ca oricând, vă îndemn să intonăm cu mândrie și respect Imnul de Stat al României!”, a fost mesajul transmis de vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare.