250 ani de la Congresul de la Focșani!

* Zilele Muzeului Vrancei au început astăzi cu simpozionul: ”𝟐𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐂𝐨𝐧𝐠𝐫𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐅𝐨𝐜𝐬̦𝐚𝐧𝐢”, dedicat aniversării unui sfert de mileniu de la momentul când românii din Moldova și Muntenia au cerut ambasadorilor Prusiei și Austriei, prezenți la Congresul de la Focșani unirea și ieșirea de sub dominația Imperiului Otoman * Mâine va fi redeschis Muzeul din Adjud *

La evenimentul organizat la Muzeul Unirii din Focșani au participat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, prefectul județului, Nicușor Halici, vicepreședintele Ionel Cel-Mare, alături de reprezentanții celor mai importante instituții județene și locale, oameni de cultură, istorici și militari din cadrul Garnizoanei Focșani. Managerul Muzeului Vrancei, Romeo-Valentin Muscă, a prezentat primul mare eveniment european desfășurat la Focșani: Congresul de pace din 1772, dintre Imperiul Otoman și Imperiul Țarist, cu medierea ambasadorilor Austriei și Prusiei. Congresul de la Focșani a adus în prim planul agendei Marilor Puteri problema românilor și a făcut ca în cancelariile occidentale să se vorbească și despre Focșani.

Președintele Consiliului Județean a transmis celor prezenți la eveniment faptul că ar trebui să ne apreciem țara mai mult: ”Înaintașii noștri merită tot respectul nostru. Cred că și acum sunt oameni care doresc să facă ceva, să dezvolte, să reprezinte cu cinste acest popor. Consiliul Județean sprijină prin Muzeul Vrancei acest gen de acțiuni, pentru ca tinerii și copii să vină la Muzeu și să înțeleagă trecutul nostru. Aș vrea să ne gândim, de Ziua Națională care se apropie, la România, care reprezintă împlinirea noastră ca oameni. Cred că și România, la fel ca și Vrancea, este alintată de Dumnezeu”.

„Noi, astăzi, trebuie să înțelegem, între atât de multe provocări pe care le trăim, că istoria nu poate și nu trebuie să fie repetată! Iar acesta este unul dintre momentele în care trebuie să ne readucem aminte momentele mari din trecutul nostru, dar mai ales să reflectăm la moștenirea pe care o avem lăsată de strămoșii noștri cu mari sacrificii. La rândul nostru, avem responsabilitatea ca, din pozițiile în care ne aflăm acum și după puterea fiecăruia dintre noi, să creștem și să dezvoltăm această țară și acest popor, dar, cel mai important, să îl ținem unit. Vreau să-l felicit pe domnul director, Romeo Valentin Muscă, pentru că a avut inițiativa Zilei Muzeului Vrancea. Sunt convins că acest eveniment atât de important pentru vrânceni, aflat acum la cea de-a doua ediție, va continua să spună povestea acestor ținuturi atât de încercate de istorie: ducem împreună tradiția mai departe, pentru că, fără a ne ști trecutul, nu ne vom putea pregăti pentru viitor“, a declarat prefectul Nicușor Halici.

Ediția a doua a Zilelor Muzeului Vrancei este dedicată promovării istoriei, culturii și personalităților născute în Vrancea. Evenimentele vor continua miercuri, 23 noiembrie 2022, când va fi redeschis Muzeul din Adjud, iar joi, 24 noiembrie, la Muzeul Unirii va fi vernisată expoziția de fotografie, documente și obiecte aparținând arhitectului Ion Mincu, expoziție care se va transforma într-un album al familiei Mincu.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.