Află cum îţi poţi recupera orele suplimentare, pentru a-ţi mări pensia!!!

Persoanele care doresc să valorifice în calculul pensiei orele lucrate peste durata normală a unei zile de lucru sau perioadele lucrate în acord, cazuri în care se află foarte mulţi pensionari sau persoane care au lucrat în industrie şi îşi depun acum dosarele de pensionare vor trebui să acţioneze în judecată Casa Naţională de Pensii. Motivul pentru care trebuie să procedeze astfel este lipsa unui articol de lege care să reglementeze aceste lucruri, astfel că, atunci cînd funcţionarii caselor de pensii calculează pensia ce i se cuvine unei persoane, nu pot include în calcul şi sumele cîştigate prin lucrul peste program sau în acord.

În urma a două decizii irevocabile ale instanţelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pronunţate în ultimii doi ani, s-a stabilit o practică unitară în ceea ce priveşte procesele în care persoanele ieşite la pensie ori care urmează a ieşi la pensie se judecă cu Casa Naţională de Pensii pentru a obţine dreptul de a valorifica perioadele în care au lucrat ore peste durata normală a unei zile de lucru sau perioadele în care au lucrat în acord individual sau acord global. Astfel, cei care dau în judecată Casa Naţională de Pensii pot cîştiga procesele, după care casele teritoriale de pensii vor fi obligate să utilizeze la calculul pensiei şi banii cîştigaţi în urma efectuării de ore suplimentare ori a lucrului în acord global sau acord individual.

Ce trebuie să faci?

Înainte însă de a deschide procesul împotriva Casei Naţionale de Pensii, persoana interesată să-şi valorifice aceste drepturi trebuie să urmeze cîţiva paşi.

• Primul pas este să obţină de la locurile de muncă pe care le-a avut adeverinţe care să arate cu exactitate ce sume a cîştigat în fiecare lună de pe urma efectuării de ore suplimentare sau a lucrului în acord. Specialiştii în pensii spun că obţinerea unei astfel de adeverinţe este, de multe ori, foarte dificilă, deoarece firmele refuză să le elibereze, pe motiv că datele solicitate trebuie extrase din statele de plată pe fiecare lună lucrată, ceea ce implică un volum important de muncă.

• După obţinerea adeverinţei, solicitantul trebuie să depună o cerere de recalculare a pensiei la Casa de Pensii în a cărei rază de activitate domiciliază. Pentru că nu există temei legal pentru această recalculare, cererea petentului va fi respinsă.

• Petentul trebuie să depună o contestaţie la Casa Naţională de Pensii. Contestaţia va fi şi ea respinsă.

• De abia în acest moment petentul se poate adresa tribunalului din judeţul în care locuieşte. Judecătorii vor decide, utilizînd şi cele două decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie date în această materie.

• După cîştigarea procesului, petentul revine la Casa de Pensii judeţeană cu o nouă cerere de recalculare, cerere la care va ataşa hotărîrea judecătorească.

• În acest moment, Casa de Pensii este obligată să pună în aplicare respectiva hotărîre.

1 Response pentru “Află cum îţi poţi recupera orele suplimentare, pentru a-ţi mări pensia!!!”

 1. alexandru boris cosciug says:

  Daca privim cu atentie legile date inainte de 1990, toate aveau reguli foarte bine stabilite, ce nu puteau fi interpretate dupa bunul plac.
  In baza acestor legi, intreprinderea la care am lucrat pana in 1993 (cand am devenit si eu capitalist – sic !!!) mi-a eliberat, ca la carte, o adeverinta completa cu toate sporurile si cu precizarile legale de atribuire a lor, precum si faptul ca s-a platit integral contributia pentru asigurari sociale, si o alta adeverinta pentru perioada de lucru in grupa II de munca.
  Dar, pentru ca dupa Revolutie fiecare poate face ce vrea (libertate totala – sic !!!!) atat Casa de Pensii cat si Judecatoria, Tribunalul si Curtea de Apel, prin doamnele (???) judecatoare mi-au respins cererile, argumentate legal, cu termenul judecatoresc – cererea este neintemeiata – fara macar sa faca vreo referire la un singur temei legal, pentru a certifica macar acel termen utilizat de reprezentantii legali !!!! ?????
  Chiar daca ai platit, candva, celor ce iti dadeau o paine,
  Cei care astazi ne conduc si judeca cum ne miscam
  Habar nu au ce-ai facut… dar nici ce o sa fie maine…
  E-o lume fara Dumnezeu… desi pe Biblie juram.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.