Sâmbătă, în vestul, sudul şi estul României temperaturile vor ajunge pînă la 38 de grade • Chiar dacă la noi nu este cod portocaliu, ci galben, căldura va fi greu de suportat. Spre seară meteorologii spun că vor veni şi ploi ne vom mai răcori puţin!
Regiunile din vestul, sudul şi estul ţării se vor afla astăzi sub cod portocaliu de caniculă. Temperaturile vor atinge, izolat, 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 pe arii extinse, potrivit unei avertizări emise de meteorologi. „Pe parcursul zilei de vineri, 22 iunie, valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 pe arii extinse. Temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35 – 37 de grade, atingînd izolat valori de 38 de grade în zonele de cîmpie din sudul şi estul ţării“, precizează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Tot vineri, restul ţării se va afla sub cod galben de caniculă. ANM a emis, de asemenea, o avertizare cod portocaliu de caniculă care vizează, în intervalul vineri, ora 18.00 – sîmbătă, ora 18.00, 14 judeţe din sud şi sud-est. „Pe parcursul zilei de sîmbătă, 23 iunie, în sudul extrem şi în sud-estul ţării se va menţine vremea caniculară, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatura-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80. Temperaturile maxime încă vor atinge 35 – 36 de grade pe arii extinse“, se arată în avertizare.
Plan pentru combaterea efectelor caniculei
Pentru combaterea efectelor caniculei, Ministerul Sănătăţii a elaborat un plan de acţiun, astfel încît riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate să poată fi reduse. Ministerul Sănătăţii a cerut serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere. Pe de altă parte, direcţiilor de sănătate publică li s-a cerut să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, al farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei. De asemenea, direcţiile de sănătate publică trebuie să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare – asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.
Nu staţi în soare în miezul zilei!
Inspectorii au sarcina de a verifica condiţiile igienico– sanitare de cazare şi alimentaţie din taberele şcolare şi să controleze dacă se respectă condiţiile igienico-sanitare în unităţile alimentare referitoare la depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare şi să verifice dacă angajaţii au făcut controlul medical periodic.
Pentru prevenirea incidentelor provocate de temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cît posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18, să consume multe lichide, fructe şi legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.