Bubuie scandalul Vrancea Curată!!!

* Astăzi intră în funcțiune Centrul de Management Integrat al Deșeurilor și stațiile de transfer ale deșeurilor de la Focșani, Adjud și Vidra din cadul proiectului Vrancea Curată * Primăria Focșani precum și Golești, Cârligele, Vânători, Bolotești, Garoafa, Milcovul, Urechești, Vulturu, Cotești, Câmpineanca, Răstoaca au delegat serviciul de colectare a gunoiului către CUP Salubritate * Cristi MISĂILĂ spune că ar urma creșterea facturilor la gunoi, pentru cetățeni, de aproximativ 13% * Rămâne de văzut ce se va întâmpla după ce președintele ales al Consiliului Județean Vrancea, Nicușor HALICI, va depune jurământul și va prelua mandatul în fruntea administrației județene *

Municipiul Focșani și încă 11 localități din Vrancea care sunt membre în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare a Localităților Focșani și Golești au delegat gestiunea serviciului de salubrizare către societatea Salubrizare și Servicii Publice Focșani (fosta CUP Salubritate) deci nu vor duce gunoiul la Centrul de Management din cadrul proiectului ”Vrancea Curată”. Pentru aceste localități, depozitarea deșeurilor se face, conform unei proceduri de achiziție publică, la societatea Tracon Brăila. Contracte care sunt în vigoare până la sfârșitul anului 2024, respectiv finele anului 2025. de asemenea, potrivit primarului mun. Focșani – Cristi MISĂILĂ, până la această dată nu a fost stabilit operatorul care se va ocupa de colectarea deșeurilor de la cetățeni, în cadrul proiectului Vrancea Curată fiind finalizată doar procedura pentru delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Haret, inclusiv a stației de sortare, a stației de compostare.
„În calitate de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare a Localităților Focșani și Golești, compusă din 12 localități, consider că actuala conducere a Consiliului Județean Vrancea comite un abuz atunci când dorește să impună semnarea unui contract pentru depozitarea deșeurilor la Groapa de Gunoi Haret, parte a sistemului ”Vrancea Curată” care ar genera costuri majorate cu 13% pentru cetățenii Municipiului Focșani.
Atât timp cât întreg ”Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea” nu este complet funcțional, intenția Consiliului Județean Vrancea de a obliga UAT-urile să depoziteze gunoiul la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret reprezintă un abuz de putere și, mai mult de atât, generează costuri suplimentare populației din Municipiul Focșani și din localitățile membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare.
Cele mai mari costuri sunt la transportul deșeurilor – creșterea fiind de aproape 200% în cifre absolute însă de nouă ori mai mare, raportat la numărul de kilometri parcurși. Astfel, dacă în prezent SC Salubrizare și Servicii Publice Focșani S.A. are un cost de 51,5 lei/tonă pentru transportul deșeurilor la 100 kilometri, pe viitor, cetățenii Municipiului Focșani ar trebui să plătească 116,33 lei/tonă pentru ca deșeurile să fie transferate la 35 kilometri distanță“, afirmă primarul mun. Focșani, Cristi MISĂILĂ.
Primarii membrii ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare a Localităților Focșani și Golești au mai stabilit în țedința de ieri, că vor fi înaintate adrese către ANRSC și Ministerului Mediului, ca Autoritate de Management pentru proiectul „Vrancea Curată”, prin care să fie solicitate clarificări referitoare la modul în care autoritățile locale pot încheia contractele pentru depozitarea deșeurilor cu operatorul economic al Gropii de Gunoi de la Haret.

* Ce spune Consiliul Județean Vrancea *

Sistemul de management integrat al deșeurilor din județul Vrancea va deveni operațional începând cu data de 16 iulie 2024, când va intra în funcțiune Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret și cele 3 stații de transfer ale deșeurilor de la Focșani, Vidra și Adjud, operate de Eco Sud SA București. Practic, începând cu această dată, deșeurile menajere și cele reciclabile vor fi transportate, sortate, compostate, tratate și depozitate în județul Vrancea și se va intra în normalitate în ceea ce privește gestionarea deșeurilor la nivelul județului, potrivit legislației în vigoare și respectând normele europene în domeniu.
“Putem spune că este un moment istoric pentru județul Vrancea, când, după mai mulți ani, proiectul Vrancea Curată devine funcțional, în sfârșit, și putem începe să avem un sistem de management al deșeurilor civilizat, la nivel european și în acord cu legislația în vigoare. În perioada următoare trebuie să ne unim forțele, toți factorii implicați, pentru ca acest proces să decurgă cât mai bine, pentru ca populația să fie informată despre modalitățile corecte de colectare, astfel încât cu toții să trăim într-un mediu curat și sănătos”, a spus Ionel Cel-Mare, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, în conferința de presă de săptămâna trecută.
Au fost predate către Eco Sud SA amplasamentul CMID Haret și cele 3 stații de sortare, toate echipamentele achiziționate de Consiliul Județean Vrancea în cadrul proiectului finanțat din fonduri europene fiind în stare de funcționare. Recepția deșeurilor în CMID Haret urmează să fie realizată în sistem electronic, transparent, respectând toate prevederile legale. În această perioadă sunt în curs de semnare convențiile încheiate între unitățile administrativ teritoriale și operatorul CMID Haret. De asemenea, în prezent este în desfășurare licitația publică derulată de ADI ”Vrancea Curată” pentru colectarea și transportul deșeurilor de la nivelul localităților. Aceasta este în etapa de evaluare a ofertei depuse de un operator economic pentru Lotul 1 (Focșani și comunele limitrofe), urmând să fie scoase la licitație în cel mai scurt timp și celelalte loturi, pentru restul județului.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.