CUTREMUR DE 5,6 GRADE ÎN VRANCEA!!!

Sâmbătă seară la ora 21,14 un cutremur de 5,6 grade a avut loc în Vrancea şi a fost cel mai mare din ultimii 10 ani. Seismul s-a simţit zdravăn în Focşani. Populaţia nu a intrat în panică, oamenii şi-au păstrat calmul. Ce facem şi ce NU facem în caz de cutremur?

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 40 de km, lângă Mărăşeşti şi la 19 kilometri distanţă de Focşani. Seismul a fost resimtit timp de aproape 20 de secunde, atat in Bucuresti, cat si in Iasi, conform Centrului European de Seismologie. Seismul a avut si o replica de magnitudine 2,1 Richter.

Dacă eşti în interiorul unei clădiri, stai acolo cu orice preţ, chiar dacă ţi se pare că este o clădire veche şi şubredă. Realitatea de teren a demonstrat că de fiecare dată au murit sau au fost răniţi mai mulţi oameni care au fugit în timpul seismului, decât cei care au rămas în interiorul clădirilor.

-Nu încerca să foloseşti ascensoarele, oricum aproape sigur se vor bloca.

-Fugi imediat de lângă şi din dreptul ferestrelor!

-Intră rapid sub cea mai solidă piesă de mobilier şi stai acolo. Este un bun moment să începi să te rogi…

-Dacă seismul te surprinde afară, fugi de lângă clădiri, stâlpi şi cabluri electrice, hornuri, cornişe, sisteme mari de afişat reclame, orice ar putea cădea şi te-ar putea răni.

-Dacă eşti cu maşina în trafic, încearcă pe cât posibil să opreşti maşina şi să stai în maşină până trece seismul. În niciun caz nu te adăposti cu maşina sub poduri, linii electrice, semne de circulaţie şi în niciun caz, tuneluri.

-Oriunde ai fi, clădire, maşină sau afară, NU folosi chibrituri, brichete, lumânări, echipamente electrice de iluminat sau orice altă flacără deschisă. De obicei în timpul cutremurelor mari se rup şi conductele de gaze, iar gazele neprelucrate din centrală, cele cărora nu li-sa adăugat mercaptan pentru a avea mirosul lor specific de alertă, nu miros, deci puteţi provoca o explozie fără să bănuiţi măcar că sunt gaze prin preajmă.

-Nu folosi telefonul decât în caz de urgenţă medicală sau de incendiu. Nu-şi suna rudele imediat şi nu sta cu ele la telefon cu orele. Blochezi astfel liniile telefonice, care trebuie să rămână libere pentru urgenţe. Oricum, după cum a demosntrat realitatea, în România este suficient şi un seism de doar 5 grade pentru ca oamenii să blocheze literalmente sistemele de telefonie mobilă, cu apelurile lor, deseori fără rost.

-Dacă a fost un seism puternic şi au căzut toate reţelele de telefonie, nu aştepta ca pompierii, poliţia sau medicii să vină. Pe cât posibil încearcă să te ajuţi singur(ă) sau să-i ajuţi pe cei mai afectaţi decât tine.

-Păstrează-ţi un moral ridicat. Dacă nu pentru tine, atunci pentru cei din jur!

-Dacă eşti blocat(ă) sub dărâmături încearcă să te mişti cât mai puţin posibil pentru a-şi conserva astfel cât mai mult rezervele de aer necesar repiratului. Neapărat să-ţi acoperi nasul şi gura cu o bucată de îmbrăcăminte, sau orice filtru improvizat cu ajutorul căruia să respiri prin aerul plin de praf şi resturi.

-Trebuie să rămâi treaz(ă) şi lucid(ă) pentru a intra în contact cu echipele de salvare care caută supravieţuitori.

-Dacă poţi, bate neapărat în pereţi sau în ţevi cu orice obiect dur pentru a fi auzit. Dacă ai un fluier la brelocul de chei, cu atât mai bine.

-Sub nicio formă NU ţipa decât dacă eşti sigur că echipele de salvare te vor auzi! Iroseşti astfel rapid resursele tale de oxigen.

Lucruri pe care este bine să le ştii şi să le ai

-Dacă situaţia financiară îţi permite, procură-ţi o aşa numită „cuşcă anti-cutremur” care poate fi amplasată în casă. Se găsesc pe Internet, unele sunt fabricate şi în România, şi par a fi rezistente.

-Nu strică niciodată să ai o trusă de supravieţuire şi în propria ta casă, nu doar în maşină sau în rucsacul cu care călătoreşti în Natură.

-Nu strică să ai obiecte de strictă necesitate în casă precum şi rezerve de apă şi alimente. Nu uita unde le-ai depozitat. Este foarte bine şi extrem de indicat să faci cursuri de prim ajutor. În caz de pericol, te poţi ajuta atât pe tine, personal, cât şi pe cei din jurul tău.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.