De la anul adio taxă de primă înmatriculare!

* Autovehiculele vor avea o carte verde care să certifice gradul de poluare * Ministerul Mediului a întocmit un tabel estimativ cu sumele care se reduc din taxa auto *

Românii care vor să-şi cumpere maşini la mîna a doua ar putea să nu mai plătească nicio taxă de primă înmatriculare, începînd de la jumătatea anului viitor sau din 2013. În schimb, autovehiculele vor avea o carte verde care să certifice gradul de poluare. Aceasta este una dintre măsurile pe care ministrul Mediului, Laszlo Borbely, le propune proprietarilor de maşini. „Vreau să introduc, probabil de la jumătatea anului viitor, dacă e posibil, dacă nu de la 1 ianuarie 2013, o carte verde care înseamnă, ca şi în alte state, că în fiecare an trebuie să te duci la RAR şi să verifici fumul, noxele care ies din eşapamentul maşinii, iar dacă nu corespund normelor, nu mai circuli pe drumurile publice, trebuie să-ţi repari maşina“, a spus ministrul Mediului. Guvernul a aprobat de curînd proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, care prevede reducerea taxei cu pînă la 25%, dar şi plata acesteia pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, pentru care nu a fost achitată o astfel de taxă, la schimbarea proprietarului.

Cum se poate restitui taxa?

Dacă taxa de poluare plătită începînd cu 1 iulie 2008 este mai mare decît cea rezultată din aplicarea noii legi, contribuabilii pot să solicite restituirea diferenţei de bani. Ministerul Mediului a realizat un tabel estimativ cu sumele care se reduc din taxa auto. Astfel, cei care au plătit birul pot vedea cît trebuie să ceară înapoi de la stat, iar cei care vor să înmatriculeze o maşină veche vor şti cît au de plătit. Dacă noua taxă auto va însemna reducerea cu pînă la 25%, asta înseamnă că pentru o maşină de 1.400 centimetri cubi, proprietarul va lua înapoi de la 140 la 714 euro, în funcţie de vechime şi norma de poluare. Proprietarii de maşini trebuie să adreseze o cerere Administraţiei Fiscale, unde vor prezenta o copie după certificatul de înmatriculare a maşinii, copia buletinului, dar şi o copie după bonul de plată a taxei vechi.

240 de milioane returnate proprietarilor

Calculul referitor la sumele ce vor trebui restituite în 2011 a fost realizat avînd în vedere cele 56.000 de maşini înmatriculate în acest an. Circa 110.000 de autoturisme înmatriculate înainte de ianuarie 2007 şi-au schimbat proprietarul în 2010 şi nu au achitat această taxă, iar suma care va fi înapoiată proprietarilor de maşini va ajunge la circa 240 milioane de lei pentru cele aproximativ 56.000 de autovehicule. În 2010 au fost scoase din circulaţie prin taxa auto circa 190.000 de autoturisme şi 110.000 în 2011, iar sumele pe care Fondul de Mediu le-a primit anul trecut din această taxă au fost de 700 milioane de lei. De exemplu, dacă un proprietar a înmatriculat un autoturism cu o vechime de 10 ani, din categoria Euro2, cu o capacitate de 1400 cmc, va primi înapoi 714 euro, aceasta fiind diferenţa între taxa auto pe care a plătit-o (2.845 euro) şi cea actuală (2.142 euro) specifică acestei categorii. Mai departe, pentru o maşină cu o vechime de 6 ani, cu Euro3, proprietarul va primi înapoi 369 de euro, diferenţa dintre vechea taxă (1.689 euro) şi cea nouă (1.320 euro). La o maşină de 5 ani, Euro4, diferenţa este de 140 de euro (578 euro taxa veche minus 438 euro taxa nouă).

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.