Eroii Martiri din Decembrie 1989, comemorați la Focșani!

* Astăzi se împlinesc 33 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 * Cu această ocazie, la Monumentul Eroilor Revoluției din Piața Unirii a avut loc comemorarea eroilor vrânceni *

Eroii Martiri din Decembrie 1989 au fost comemorați astăzi si la Focșani printr-o ceremonie care a avut loc la Monumentul dedicat lor. Evenimentul a fost organizat de către Garnizoana Focșani și primăria municipiului. La ceremonie au participat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin TOMA, primarul municipiului Focșani, Cristi MISAILA, prefectul județului Vrancea Nicușor HALICI, vicepreședintele CJ -Ionel CEL-MARE, viceprimarii municipiului Ana Maria DIMITRIU BUNGHEZ și Alexandra TĂTARU precum și subprefectul Claudia SERAFIMCIUC.

“Au fost spuse multe lucruri despre Revoluția Română din 1989, lucruri care încă mai trebuie menționate! Nu trebuie să fie uitat sacrificiul săvârșit de eroii Revoluției, așa cum nu trebuie să ne abandonăm principiile care i-au ghidat și împins spre o asemenea acțiune! Eroii Revoluției au contribuit la ceea ce înseamnă astăzi ROMÂNIA, punând mai presus de propria viață, interesul poporului! Aceasta este una din lecțiile care trebuie continuu repetată și sub nicio formă uitată, indiferent unde suntem, de noi depinde și în noi se află toată responsabilitatea de a pune umăr lângă umăr, în așa fel încât lucrurile să se deplaseze într-o direcție cât mai pozitivă! Sărbători liniștite lângă cei dragi vă doresc!”, a transmis prefectul Nicușor HALICI.

”Viitorul nostru vine și din efortul înaintașilor noștri. Cei care în decembrie 1989 au făcut posibil și au crezut în libertate merită tot respectul și recunoștința noastră. Fac apel către toate structurile guvernamentale să fim alături, să ne gândim la ceea ce înseamnă Vrancea, la eroii noștri și că atunci când au luptat și s-au jertfit s-au gândit la cei care vin după ei, adică noi, cei de astăzi, care trebuie să facem un efort pentru dezvoltarea acestui județ frumos. Sărbători cu liniște și pace!”, a spus celor prezenți Cătălin TOMA, președintele Consiliului Județean Vrancea.


”Comemorăm astăzi 33 de ani de la acel decembrie sângeros, în care românii au trăit în egală măsură cu înverșunare, îndoială, speranţă, bucurie și tristețe!
Jertfa celor care au plătit cu viața lor LIBERTATEA noastră a fost piatra de temelie a uneia dintre cele mai dramatice schimbări de regim din istoria contemporană.
Fără revoluționarii acelor zile, cei care au însuflețit prin curajul lor întregul popor român, poate că și astăzi am fi fost tributari unei dictaturi, așa cum vedem, din păcate, că se întâmplă încă în alte părți ale lumii.
Din fericire însă, atunci când se așteptau cu toții mai puțin, românii au arătat încă o dată că suntem capabili “să dăm dovezi la lume/ Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman”.
După jumătate de secol, timp în care a fost interzis, poemul lui Andrei Mureșanu a răsunat din nou pe străzile României, printre gloanțele care șuierau neîncetat zi și noapte.
Putem spune că atunci România s-a trezit, s-a deșteptat “din somnul cel de moarte”, pentru a ne da nouă, tuturor, o dimensiune europeană și democratică, așa cum ar fi trebuit de multă vreme să se întâmple cu acest popor.
Anii ce au urmat au confirmat de cele mai multe ori că România și românii merită să fie în marea familie europeană, cu drepturi depline.
Din păcate însă, chiar și acum mai vedem că există o anumită reținere în ceea ce ne privește, total nejustificată, atâta vreme cât țara noastră a îndeplinit TOATE condițiile impuse de organismele europene.
Și mai trist, cel puțin pentru mine, este faptul că după 33 de ani, cei care atunci au avut curajul să iasă în stradă împotriva regimului comunist sunt prea puțin prezenți în viața noastră publică.
Consider că am fi avut și avem în continuare nevoie de curajul lor. Recunoștință veșnică celor care și-au dat viața pentru o Românie liberă!”, a fost mesajul primarului municipiului Focșani, Cristi MISAILA.

“22 decembrie 1989, Ziua Victoriei Revoluției Române. O zi pentru care s-a murit, un sacrificiu făcut de mulți români, inclusiv de vrânceni și focșăneni. Din păcate, somnul lor nu cunoaște liniște nici acum, în decembrie 2022, la 33 de ani de la căderea comunismului, pentru că încă orbecăim să aflăm toți vinovații. Familiile rămase în urmă, dar și noi toți, avem acest drept de a ști ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Poate Justiția va reuși să găsească, în cele din urmă, vinovații. Astăzi, în memoria celor care au murit la Revoluție, am adus un umil omagiu victimelor acelor zile, la monumentul închinat lor din Piața Unirii din Focșani. Datorită lor și a tuturor românilor care atunci au ieșit în stradă, astăzi suntem liberi de jugul comunismului și al dictaturii”, a postat pe contul său și deputatul vrâncean Ion ȘTEFAN.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.