* Producătorul local de energie termică din Focșani a anunțat că începe livrarea căldurii către proprietarii de apartamente începând cu data de 10 octombrie * Motivația ENET este legată de prevederile legale care spun că se poate livra căldură către populație dacă trei nopți consecutive se înregistrează temperaturi sub 10 grade Celsius * Numai că temperaturile în cauză nu par să fi fost atinse iar cei de la Stația Meteo Focșani spun că nu i-a sunat nimeni de la ENET ca să-i întrebe de temperaturile nocturne * Familiile sau persoanele singure care au venituri mici și sunt consumatori de energie termică în sistem centralizat trebuie să poată cere acordarea unui ajutor pentru încălzirea locuinței * Dacă nu, pregătiți-vă banii! *
Temperaturile nocturne în ultimele trei nopți au oscilat între 15 grade Celsius vineri noapte, 5,6 grade (sâmbătă noapte), 11 grade Celsius (duminică). Luni dimineață au fost chiar 15 grade Celsius. Cei de la Stația Meteo Focșani spun că nu au fost consultați de ENET în legătură cu temperaturile nocturne din municipiu. „Nu ne-a sunat nimeni de la ENET legat de temperaturile nocturne în această perioadă. Ar trebui să se adreseze celor de la Centrul Moldova în această chestiune. Temperaturile nocturne în această perioadă au avut oscilații semnificative. În perioada următoare se va încălzi, inclusiv noaptea“, ne-a spus Elena NOVAC, meteorolog la Stația Focșani.
Lucrurile se complică și pentru instituțiile de stat care nu au centrale proprii sau sisteme alternative de încălzire, urmând să primească facturile ENET aferente perioadei în care va fi livrat agentul termic.
* Oare cum măsoară temperatura exterioară ENET? *
”Din cauza temperaturile exterioare scazute anuntate pentru urmatoarele zile, începand de maine, 10 octombrie 2023, SC ENET SA incepe furnizarea de energie termică pentru incalzire in vederea asigurarii confortului termic din imobile – locuinte sau instituţii publice cu caracter social (creşe, grădiniţe, spitale, cămin de bătrâni). Facem precizarea că, în următoarea perioadă, încălzirea va fi furnizată în funcție de prognoza meteo în scopul realizării unui confort termic corespunzător în interiorul imobilelor”, se arată în comunicatul ENET.
Este bine de știut faptul că legea interzice și sistarea agentului termic în perioada sezonului rece. Ceea ce înseamnă ca producătorii de energie termică au obligația de a furniza căldură pe toată perioada iernii.
* Ce zice legea? *
În Hotărârea Nr.337 din 16.05.2018 privind modificarea art. 117 din Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 425/1994 se spune clar, la art. 117:
„Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20,00-6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10ș C sau mai mici, iar oprirea încălzirii se va face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte +10ș C, între orele 20,00-6,00“.
Prin sintagma „consumator de tip urban” se face referire la consumatorii care au nevoie de energie termică pentru încălzirea locuinței, a birourilor instituțiilor, a obiectivelor social-culturale, dar și pentru încălzirea apei de consum.