Guvernul României a modificat, printr-o ordonanţă de urgenţă publicată recent, actul normativ care reglementează programul „cornul şi laptele”. Conform noilor reglementări, care au intrat în vigoare la data de 30 iulie, copiii care suferă de intoleranţă la lactoză sau gluten vor putea beneficia de alimente care nu conţin aceste ingrediente.
OG nr. 9/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 523, modifică OG nr. 96/2000, act normativ ce reglementează programul guvernamental prin care elevii din ciclul gimnazial şi preşcolarii din învaţământul de stat şi privat primesc zilnic, atunci când sunt prezenţi la cursuri, produse lactate şi de panificaţie. Prin modificările aduse, Guvernul permite elevilor şi preşcolarilor care au intoleranţă la lactoză şi/sau gluten să beneficieze de produse lactate şi de panificaţie, care nu conţin aceste ingrediente. Pentru a primi astfel de produse, copiii trebuie să prezinte acte medicale care să dovedească intoleranţă la lactoză şi/sau gluten. La cererea motivată a părinţilor, copiii care suferă de intoleranţă la gluten şi/sau lactoză, dovedită cu acte medicale, beneficiază de produse lactate şi de panificaţie care nu conţin gluten/lactoză, în limita unei valori zilnice de 1,17 lei pentru fiecare elev sau preşcolar.