Oprișan: „Guvernul Ponta pune românii pe primul loc“

În urmă cu un an de zile, cinci programe operaţionale sectoriale erau blocate. La 1 mai 2012 erau blocate POSDRU, POR, POS Mediu, POSCCE și Programul Operațional Sectorial Transporturi. Pe nici unul dintre aceste programe sectoriale nu se mai făceau plăți, ca urmare a auditului făcut de Comisia Europeană în toamna anului 2011.

„Tot acum un an de zile, România reușise să absoarbă doar 7% din fondurile structurale alocate. Cred că oricine poate realiza dimensiunea acestei tragedii naționale cu care România se confrunta! Singura sursă sigură și viabilă de bani era blocată, ca urmare a dezastrului lăsat de PDL, care a birocratizat excesiv procedura absorbției fondurilor europene.
Astăzi în România toate cele cinci programe operaționale sunt deblocate, iar rata de absorbție a ajuns la 24%. Într-un an de zile România a reușit să atragă de la bugetul U.E. aproximativ 2 miliarde de Euro, față de 1,4 miliarde de Euro cât a absorbit în alți șase ani de zile.
Vestea legată de deblocarea ultimului program sectorial – POSCCE – a dat-o, astăzi, Primul-ministru Victor Ponta, în timpul prezentării „Acordului de parteneriatîntreRomâniaşi UE privindmecanismulfinanciarmultianual 2014-2020”, la Camera Deputaților.
Practic, înacest moment Româniapoatesăabsoarbăîncă 500 milioane Euro, încâtevaluni, încadrul POSCCE.
Marea mea satisfacție o reprezintăfaptulcărevitalizareaabsorbțieifonduriloreuropeneînseamnă, de fapt, o viațămaibunăpentrufiecarecetățean al României. Mariibeneficiariaiproiecteloreuropenesuntadministrațiile locale, iarproiectelecelemaiimportantesuntceleprivindcreștereacalitățiivieții.
Sigur, deblocareaprogrameloroperaționale nu a fostușoară.Aimplicatmultprofesionalismșiviziune.
Spun profesionalism, fiindcăaltfelnu se putearemediadezastrul guvernelor PDL și spun viziune,deoareces-au luat măsuri de ordin administrativ și legislativ care au dus la ușurarea procesului de implementare și la simplificarea procedurilor.
Fără îndoială, Guvernul Ponta a reușit să salveze procesul de absorbție a fondurilor europene și să asigure continuitatea implementării proiectelor cu finanțare U.E.
Cred că acest merit uriaș al echipei guvernamentale nu trebuie trecut la „și altele” deoarece, așa cum am arătat și mai sus, cele mai importante proiecte privind dezvoltarea infrastructurii care va genera îmbunătățirea calității vieții populației au fost gândite tocmai în cadrul proiectelor europene“, a declarat Marian Oprișan,vicepreședinte PSD.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.