Sprijin pentru comunitățile de romi de la Prefectură și ROMACT

* Reprezentanții comunităților de romi și primarii din patru județe, Vrancea, Brăila, Galați și Brăila s-au întâlnit la Focșani pentru a discuta despre problemele acestora * Evenimentul “Comunități incluzive. Accesul la locuire și nevoia de investiții” a fost organizat de Prefectura județului Vrancea în parteneriat cu Programul ROMACT al Consiliului Europei și Comisiei Europene în România *

Masa rotundă cu tema „Comunități incluzive. Accesul la locuire și nevoia de investiții“, organizată de de către Prefectul județului Vrancea în colaborare cu Programul ROMACT al Consiliului Europei și Comisiei Europene în România, în conformitate cu Strategia Guvernului României de Incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2015 – 2020, aprobată prin H.G. nr. 18/14.01.2015, s-a desfășurat astăzi în amfiteatrul ISJ Vrancea.
Acest eveniment este un prim pas spre starea de normalitate spre care tindem. Masa rotundă dedicată problemelor de locuire pe care le are etnia romă deschide drumul spre obținerea unor soluții de lungă durată, bazate pe dialog și respectarea legii. Partenerii noștri de astăzi Comisia Europeană și Consiliul Europei, au lansat în 2013 ROMACT, un program care și-a dovedit eficiența și pe care ar trebui să-l implementăm în toate comunitățile importante de romi din județ. Împreună cu specialiștii ROMACT prezenți în sală îmi doresc să depășim stadiul de discuții și să începem să oferim soluții concrete. Știm cu toții că primul pas este, întotdeauna, cel mai greu dar iată că, astăzi, noi facem împreună acest pas. Eu consider că avem de învățat unii de la alții iar soluțiile cele mai eficiente sunt cele bazate pe dialog, respect reciproc și cooperare. Cred că la finalul acestui eveniment vom începe munca cea mai grea, aceea de a oferi soluții“, a declarat Prefectul județului Vrancea, Sorin HORNEA.
La eveniment au participat liderul comunității rome din Vrancea, Toader Constantin, subprefectul județului Galați, Răzvan Daniel Olaru, reprezentanți ai prefecturilor din județele Brăila și Buzău, primari de localități din județele Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, directori de instituții care au purtat un dialog cu specialiștii ROMACT și ai Ministerului Fondurilor Europene.
De asemenea au răspuns invitației de a participa reprezentanți ai Asociației de Dezvoltare Inter-Comunitară Vranceaqua și ai Operatorului Regional pentru Apă CUP Focșani, Inspectoratul Şcolar Vrancea, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Vrancea, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean al Jandarmilor, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale, Casa Judeţeană de Pensii.
Mulțumesc autorităților că sunt implicate și că recunosc existența problemelor cu care se confruntă comunitatea de etnie romă. Aceasta a fost prima masă rotundă dintr-o serie de mai multe astfel de evenimente pe care intenționăm să le organizăm în Vrancea. Am reușit să punem față în față reprezentanții comunității rome cu cei ai autorităților locale și instituțiilor pentru a discuta mult mai aplicat asupra problemelor cetățenilor de etnie romă. Dezbaterile viitoare vor aborda și alte subiecte sensibile cum ar fi lipsa actelor de identitate sau domenii precum educația și sănătatea. Ne asumăm să fim alături de Prefectura Vrancea și autoritățile locale în rezolvarea acestor probleme și vom fi parteneri în găsirea soluțiilor potrivite pentru o diversitate așa de mare de probleme
“ a declarat Mihaela ZĂTREANU – ofiţer naţional de program în cadrul ROMACT.
Finalitatea acestei dezbateri va fi realizarea unui chestionar privind locuirea care să fie transmis tuturor primăriilor din programul ROMACT pentru a evidenția totalitatea problemelor și a nevoilor din comunități privitoare la locuire. Pe baza completării acestuia, cu sprijinul Grupurilor de acțiune comunitară de la nivel local și al facilitatorilor ROMACT, datele culese vor fi introduse într-o bază de date, analizate, iar concluziile extrase vor fi transformate în recomandări privind îmbunătățirea politicilor publice de locuire și abordarea nevoilor/problemelor legate de locuire în comunitățile vizate.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.