Tribut Ecaterina Teodoroiu la Fitionești

Sub auspiciul comemorării Centenarului Primului Război Mondial, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a organizat duminica 20 august 2017 evenimentul velo ”Tribut Ecaterina Teodoroiu”.

Ca urmare a faptului că pe data de 22 august 2017 se comemorează 100 ani de la trecerea în neființă a celei mai cunoscute femei erou din Primul Război Mondial, Directia pentru Cultură Vrancea a lansat invitația tuturor pasionaților de ciclism ca în data de 20 august 2017, să aducă un omagiu eroinei pedalând până la monumentul ridicat chiar pe locul în care a fost îngropată Ecaterina Teodoroiu, respectiv Valea Glodului din comuna Fitionești, Vrancea.
Cei 16 cicliști participanți la eveniment au străbătut un traseu de aproximativ 100 de km dus întors. Plecarea a avut loc dis de dimineață din fața Mausoleului Eroilor Focșani, ridicat în cinstea celor care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial. Pe traseu s-a oprit de asemenea și la Monumentul Eroilor din orașul Panciu.
Directorul Direcției pentru Cultură Vrancea, Victor-Traian Negulescu împreună cu Inspectorul Șef al IPJ Vrancea, comisar șef Remus-Gherasim Nica au depus o jerberă de flori la monumentul Ecaterinei Teodoroiu, iar participanții la eveniment au aprins candele și au păstrat un moment de reculegere.
”Ceea ce s-a întâmplat astazi a fost un eveniment unic deoarece locul unde a fost îngropată Ecaterina Teodoroiu este necunoscut, la fel cum este necunoscut gestul săteanului din Fitionești care a ridicat, prin forțe proprii, un monument în cinstea eroinei. A fost și un moment inedit tocmai prin faptul că am parcurs acest drum pe bicicletă. Le multumesc tuturor celor care au ales ca într-o zi de duminica să își răpească din timpul lor pentru o lecție veritabilă de istorie, o parte dintr-o istorie prea puțin știută a Primului Război Mondial. Avem datoria de a omagia un erou, de data aceasta o femeie, care a luptat cot la cot cu restul combatanților din Primul Război Mondial”, Victor-Traian Negulescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea.
Pe această cale amintim că pe data de 16 septembrie 2017, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, Direcția Județeană pentru Cultură va organiza cea de-a treia ediție a evenimentului velo ”Mausolee pe bicicletă”, o modalitate inedită prin care propunem celor pasionați de ciclism să descopere istorii din Primul Război Mondial și să viziteze mausoleele ridicate în cinstea eroilor, în Județul Vrancea.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.