Vechime în muncă fără salariu pentru 232 lei pe lună!

* Vrâncenii fără venituri sau cei care lucrează ilegal în străinătate pot cotiza la pensii în România, dar suma minimă de plată este una destul de mare, cotizaţia minimă obligatorie fiind 232 de lei pe lună * Viitorii pensionari fără serviciu sînt obligaţi să achite atît contribuţia unui angajat, cît şi pe cea a unui angajator, adică un total de 31,3% dintr-un salariu față de 10,5% cît plătește un salariat *

Cum se pot asigura românii care lucrează în străinătate

Persoanele care nu au un loc de muncă sau lucrează în străinătate fără forme legale au posibilitatea să se asigure în România, unde pot cotiza la asigurările sociale (pensii), astfel încît să-şi menţină vechimea în muncă. În cazul celor care lucrează cu contract de muncă peste graniţă, lucrurile sînt clare, pentru că lor li se consideră vechime în muncă respectivele contracte. Astfel, dacă într-o perioadă o persoană este asigurată obligatoriu şi în acelaşi timp este asigurată facultativ, se valorifică perioada de asigurare obligatorie, respectiv la stabilirea unei prestaţii se vor utiliza cu prioritate veniturile obţinute în statul european în care persoana a lucrat legal în baza unui contract de muncă, explică specialiştii. Dacă o persoană lucrează într-o ţară din afara Uniunii Europene sau într-o ţară cu care România nu are încheiată o convenţie, persoana respectivă poate opta să se asigure şi în sistemul public de pensii din ţara noastră.

Cotizaţia minimă obligatorie: 232 de lei pe lună

Persoanele care nu au venituri legale în ţară sau în străinătate trebuie să achite lunar minimum 232 de lei ca să fie asiguraţi. În acest caz procentul de plată este imens 31,3% din venitul asigurat. Procentul este mult mai mare decît cel plătit de un angajat (10,5%), pentru că acesta cuprinde şi contribuţia la pensii pe care ar fi trebuit să o plătească şi eventualul angajator (20,8%). Nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este 741 de lei în anul 2012, iar nivelul maxim este 10.585 de lei. Cota de contribuţie de asigurări sociale este de 31,3%.

Lasa un comentariu

*

BREAKING NEWS

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.